У спекотну погоду значно збільшується ризик харчових отруєнь і зараження кишково-шлунковими інфекціями
У спекотну погоду значно збільшується ризик харчових отруєнь і зараження кишково-шлунковими інфекціями. Для того, щоб убезпечитися від таких захворювань, необхідно більш ретельно слідкувати за гігієною в побуті та якістю харчових продуктів. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.
Вона нагадала основні правила, яких необхідно дотримуватись за будь-яких обставин. Це, зокрема, обов’язкове миття або обробка рук антисептиками перед кожним прийомом їжі; ретельне миття харчових продуктів, які вживаються в сирому вигляді (фрукти, овочі, ягоди); пиття винятково кип’яченої або бутильованої води; вживання продуктів із дотриманням термінів і температурних умов зберігання.
Окрім того, Валентина Гінзбург зауважила, що існують окремі ризики шлунково-кишкових інфекцій та отруєнь, із якими лікарям частіше доводиться стикатися саме влітку. Наприклад, ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, що може призвести до тяжких наслідків для здоров’я або навіть до смерті людини. Найчастіше токсини знаходяться у в’яленій або слабо просоленій рибі, ковбасі, шинці, м’ясних і рибних консервах. Купувати ці продукти слід лише в офіційних центрах продажу.
Ще одна небезпека – гриби. У деяких із них отруйні речовини не руйнуються під час термообробки та не розчиняються у воді. Тож збирати можна лише ті гриби, у яких ви впевнені, що вони їстівні, а купувати – тільки у відведених для їхнього продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках тощо). Важливо: під час посухи гриби краще не збирати взагалі, адже у спекотну погоду гриб втрачає воду, тому токсини накопичує активніше.
Небезпечним також може бути вживання кондитерських та інших виробів, у складі яких є яйця та молочні продукти. Тістечка, торти із кремом, морозиво можуть викликати отруєння в разі неправильного зберігання або приготування з недотриманням вимог. Окрема тема – так звана вулична їжа. Таких перекусів дорослим слід уникати, дітям не можна взагалі.
«Ці правила добре відомі як дорослим, так і дітям. Та, попри все, з року в рік харчових отруєнь та інфекційних кишково-шлункових захворювань не меншає. Тож важливо пам’ятати, якщо у вас з’явилися їхні симптоми, слід негайно звернутися до лікаря. Біль у животі, нудота, блювання, підвищення температури тіла на їхньому фоні – привід для того, щоб проконсультуватися з фахівцем. Жодної самодіагностики та самолікування. Особливо, якщо занедужала дитина. Пам’ятайте – невчасно розпочате лікування може призвести до тяжких наслідків і навіть до смерті», – підсумувала Валентина Гінзбург.
Як зазначає Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві, упродовж 2023 року у столиці зареєстровані 7 спалахів сальмонельозу. Вони пов’язані із вживанням харчових продуктів, придбаних у закладах громадського харчування та торгівлі. Захворіло 55 осіб, зокрема 6 дітей, до лікарень госпіталізували 44 особи.
ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві проводить інспектування потужностей операторів ринку, де було виготовлено та/або придбано харчові продукти, із якими пов’язані спалахи сальмонельозу.
Актуальні новини у сфері захисту прав споживачів публікуються на Telegram-каналі Захист прав споживачів, створеному Держпродспоживслужбою.
За інформацією: https://kyivcity.gov.ua