Недопущення розповсюдження збудників ящуру та блутангу!


У зв’язку зі складною епізоотичною ситуацією в Європі щодо поширення вірусу блутангу Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація інформує про ризики цих захворювань та необхідні профілактичні заходи.
Ящур (вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних) – висококонтагіозне вірусне захворювання, що уражає парнокопитних тварин.
Шляхи передачі ящуру:
- прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, молока тощо за 4 дні до появи клінічних ознак;
- контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
- забруднений одяг, взуття, обладнання, транспортні засоби для перевезення тварин та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
- може передаватись повітря-крапельним шляхом за низької температури та високої вологості.
Блутанг (синій язик, хвороба овець) – це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання, до якого сприйнятливі жуйні тварини.
На сьогодні не існує специфічного лікування блутангу, тому для зменшення ризику ймовірного занесення вірусу в Україну ключовими є заходи профілактики: боротьба з комахами-переносниками, утримання чутливої худоби в приміщеннях (особливо вночі), вакцинація тварин, застосування інсектицидів (піретроїдів). Вакцинація є найефективнішим методом профілактики, що забезпечує імунний захист тварин.
Ці хвороби мають серйозні економічні наслідки – зниження продуктивності, заборони на експорт. Тому запобігання їхньому поширенню – питання національної безпеки.
Шановні мешканці Шевченківського району міста Києва, звертаємо Вашу увагу, на необхідності придбання м’яса тільки в супермаркетах та на офіційних ринках де є відповідні лабораторії, які перевіряють якість м’яса!