До уваги керівників підприємств!
Опубліковано 26 лютого 2016 року о 09:59
Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.
За інформацією Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області щороку в закладах громадського харчування відбуваються аварії (вибухи) під час експлуатації балонів зрідженого газу, внаслідок чого травмуються працівники, в тому числі смертельно.
Наведемо декілька прикладів:
- під час пожежі, яка виникла в кафе «Нью Хата» (м.Харків), де для обігріву використовувався балон зрідженого вуглеводневого газу, постраждало троє відвідувачів кафе;
- під час вибуху газоповітряної суміші в кафе «У фонтана» (м.Ізмаїл, Одеська область) постраждало дев’ять осіб (п’ять працівників та чотири відвідувачі кафе). Вибух стався через виток газу з газобалонної установки.
Основними причинами цих випадків стали порушення вимог законодавства України з питань охорони праці при експлуатації балонів.
- під час пожежі, яка виникла в кафе «Нью Хата» (м.Харків), де для обігріву використовувався балон зрідженого вуглеводневого газу, постраждало троє відвідувачів кафе;
- під час вибуху газоповітряної суміші в кафе «У фонтана» (м.Ізмаїл, Одеська область) постраждало дев’ять осіб (п’ять працівників та чотири відвідувачі кафе). Вибух стався через виток газу з газобалонної установки.
Основними причинами цих випадків стали порушення вимог законодавства України з питань охорони праці при експлуатації балонів.
До загальних причин вибухів балонів відносяться:
- удари або падіння балонів, особливо при високих чи низьких температурах;
- переповнення балона зрідженим газом без залишення вільного нормованого об'єму (близько 10% усього об'єму балона);
- нагрівання балона сонячними променями чи від інших джерел, що спричиняє збільшення тиску у ньому вище допустимого;
- помилкове використання балона, наприклад, наповнення кисневого балона метаном;
- занадто швидке наповнення балона, яке також супроводжується різким нагріванням газу і, як наслідок, збільшенням тиску.
Така ситуація викликана безвідповідальним ставленням до своїх посадових обов'язків роботодавців і недбалим ставленням до власного життя та здоров'я самих працівників.
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація стурбована таким станом травматизму на підприємствах даної галузі, адже найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека.
Разом з тим, звертаємося до керівників підприємств громадського харчування, які у своїй діяльності використовують газові балони звернути увагу на те, що безпечна експлуатація балонів забезпечується:
- необхідною механічною міцністю балонів і належним контролем за їх станом;
- запобіганням помилкового наповнення балонів іншими газами (наприклад, балонів для негорючих газів – горючими; балонів для горючих газів – киснем);
- дотриманням правил наповнення, транспортування, зберігання та використання балонів.
Охорона життя й здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, здоров’я працюючих є національним багатством держави оскільки має вплив на працездатність людини, а відтак на її добробут і подальший розвиток технічного прогресу.
- переповнення балона зрідженим газом без залишення вільного нормованого об'єму (близько 10% усього об'єму балона);
- нагрівання балона сонячними променями чи від інших джерел, що спричиняє збільшення тиску у ньому вище допустимого;
- помилкове використання балона, наприклад, наповнення кисневого балона метаном;
- занадто швидке наповнення балона, яке також супроводжується різким нагріванням газу і, як наслідок, збільшенням тиску.
Така ситуація викликана безвідповідальним ставленням до своїх посадових обов'язків роботодавців і недбалим ставленням до власного життя та здоров'я самих працівників.
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація стурбована таким станом травматизму на підприємствах даної галузі, адже найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека.
Разом з тим, звертаємося до керівників підприємств громадського харчування, які у своїй діяльності використовують газові балони звернути увагу на те, що безпечна експлуатація балонів забезпечується:
- необхідною механічною міцністю балонів і належним контролем за їх станом;
- запобіганням помилкового наповнення балонів іншими газами (наприклад, балонів для негорючих газів – горючими; балонів для горючих газів – киснем);
- дотриманням правил наповнення, транспортування, зберігання та використання балонів.
Охорона життя й здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, здоров’я працюючих є національним багатством держави оскільки має вплив на працездатність людини, а відтак на її добробут і подальший розвиток технічного прогресу.