Головна  →  Новини  →  4 вересня 2019

З 1 вересня вступили в дію нові ДБН, завдяки яким збільшено max відстань між новими станціями метро до 3 км

У нових державних будівельних нормах щодо проектування метрополітенів (ДБН «Метрополітени. Основні положення») збільшено максимальну відстань між новими станціями метро з 2 до 3 км. Норма набрала чинності 1 вересня цього року і стосується лише нового будівництва.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Щоб відповідати сучасним потребам жителів мегаполісу, транспортна інфраструктура має бути зручна та комфортна. Саме тому міністерством було прийнято рішення про збільшення максимальної відстані між станціями метро з 2 до 3 км, в той час як мінімальна відстань залишилася незмінною – 900 м», – зауважує Лев Парцхаладзе.

Він переконаний, що дане нововведення дасть можливість більш оптимально організовувати маршрути громадського транспорту, пов’язуючи його із важливими пересадочними вузлами, що дозволятиме всім людям використовувати переваги громадського транспорту та зменшити затори на дорогах.

Згідно з новими ДБН, відстань між станціями повинна бути не менше 900 м і не більше 3 км. При цьому, якщо відстань складає більше 2 км, то необхідно передбачати аварійний вихід на поверхню, обладнаний тамбур-шлюзом з підпором повітря не менше ніж 20 Па. А у випадку неможливості організації аварійного виходу назовні необхідно передбачати евакуаційні виходи, розміщені в середній третині між цими станціями.

Відстань між станціями рахується від платформи до платформи.

Заступник Міністра наголошує, що всі лінії метрополітену, у тому числі, окремі станції мають проектуватися лише на основі діючих генеральних планів та детальних планів території, обов’язково враховуючи генеральні комплексні транспортні схеми міста, існуючу мережу метрополітену та інженерно-транспортну інфраструктуру. Напрям ліній метро, місця розташування станцій та пересадочних вузлів між ними визначаються на стадії розроблення техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) і враховують перспективну пропускну здатність ліній метро.

Нові ДБН В.2.3-7:2018 «Метрополітени. Основні положення» розроблені ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» на заміну діючих ДБН з 2010 року. Нові норми вступили в дію з 1 вересня 2019 року і доступні за посиланням: https://bit.ly/2lBE56C.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

За інформацією: http://www.minregion.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку