Головна  →  Новини  →  19 серпня 2019

Секрети п’яти церков: найдавніші храми Києва

Секрети п’яти церков: найдавніші храми Києва

Чи знали ви, які церкви Києва збереглися до наших днів з часів Київської Русі? «Вечірній Київ» нагадає секрети найдревніших храмів та церков столиці. Навіть те, що поруч із однією з церквою, за легендами, жив Змій Горинич.

СОФІЙСЬКИЙ СОБОР

Софія Київська – християнський собор у самому серці столиці. У «Повісті минулих літ» заснування собору датують 1037 роком. Вчені зі всього світу визнають, що саме Софія – найстародавніша споруда Києва.

Колись тут була літописна школа, де створили перші на Русі бібліотеку і школу.

Собор пережив і навали ворогів, і пограбування, руйнування, ремонти та перебудови… Тож стіни, викладені з великих природних каменів та плінфи (плитка така), переживуть все.

КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА

Києво-Печерська лавра заснована 1051 року. Сьогодні – це найбільший музейний комплекс України, де розташовані 144 споруди, 122 з яких – пам’ятки історії і культури. Серед них – 2 унікальних підземних комплекси, храми та неймовірні виставкові приміщення.

Хочете поклонитися мощам Іллі Муромця? Вам у Ближні печери!

Екскурсії заповідником та територіями Нижньої лаври проводяться щодня до 17:00.

ЦЕРКВА СПАСА НА БЕРЕСТОВІ

Церква Спаса на Берестові – це стародавня церква поблизу Києво-Печерської лаври.

Точна дата її побудови навіть не відома. За традиційною версією, церква зведена за часів князя Володимира Мономаха між 1113 і 1125 роками. Але після зруйнування Києва в 1240 році протягом декількох століть вона була в занепаді.

Аж у 1644 році, зусиллями Київського митрополита Петра Могили будівлю, від якої залишилася тільки західна частина, відновили в стилі українського бароко і розписали.

У церкві похований Юрій Долгорукий, засновник Москви.

КИРИЛІВСЬКА ЦЕРКВА

Після Софії Київської – це другий храм у Києві, що зберігся до наших днів з часів Київської Русі. Церква побудована в 1140-х роках, і відтоді її можна назвати майже «безсмертною».

Церква пережила навалу хана Батия, пограбування, неодноразові пожежі, період нищення культових споруд за радянських часів та встигла побувати лікарняною церквою при інвалідному будинку…

За легендами, саме в Кирилівських печерах жив Змій Горинич, що поїдав подорожніх.

ВИДУБИЦЬКИЙ МОНАСТИР

Саме верхівки церков цього монастиря, в обрамленні бузку, є неофіційною візитівкою столиці.

Археологи вважають, що тутешні – давніші за Лаврські. Саме тут селилися перші християнські монахи. Коли ж після 988 року гоніння на християн припинилися, ченці вибралися з підпілля, заснували новий монастир і назвали його Видубицьким. Найдавнішим храмом комплексом є Михайлівський собор, побудований у XI ст.

За переказами саме поблизу цього місця «видибала» з Дніпра статуя Перуна.

У радянські часи на території Видубицького монастиря розміщувався Інститут археології Академії наук України.

Зараз – це діючий монастир із неймовірною атмосферою.

За інформацією: https://vechirniy.kyiv.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку