Головна  →  Новини  →  23 липня 2019

У КИЄВІ ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ "МОВАРТ", ЯКИЙ РЕАЛІЗОВУЄТЬСЯ ЗА ПІДТРИМКИ МІНКУЛЬТУРИ

У КИЄВІ ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ "МОВАРТ", ЯКИЙ РЕАЛІЗОВУЄТЬСЯ ЗА ПІДТРИМКИ МІНКУЛЬТУРИ

У Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого відбулося відкриття виставки та презентація проекту «МовАрт»: мистецтво ствердження мови», який реалізовується за підтримки Міністерства культури України.

«Цьогорічне 16 липня  для громадян України стало знаковим, довгоочікуваним та радісним днем, коли держава на законодавчому рівні виступила на підтримку та захист статусу української мови,  в жодній мірі не зазіхаючи на розвиток  та функціонування  інших мов в нашій країні. Днями Уряд схвалив довгоочікувану, підготовлену Міністерством культури Стратегію популяризації української мови “Сильна мова - успішна держава ” до 2030 року», - зазначив під час свого виступу Міністр культури України Євген Нищук.

«Я хочу подякувати ініціаторам одних із перших проектів, які покликані реалізувати прийняті законодавчі акти та імплементувати їх в наше повсякденне життя. Проект «МовАрт» стверджує неконфліктний спосіб популяризації української мови, утвердження її державного статусу та легко масштабується на простір всієї України. Він вже був представлений в Харкові  та Глухові. Я переконаний, що людей які долучатимуться до проекту, буде з кожним роком все більше, однак цей процес не одного дня і не одного року. Це ще велика робота і ми потребуємо сподвижників, в тому числі, і в мистецькому середовищі. Адже зберігаючи і розвиваючу українську мову ми збережемо себе, свою культуру, свою ідентифікацію».

«Ідея проекту була створена спільнотою «Україномовний Київ», спочатку це були дискусії і розмови, з яких врешті виникла ідея створити візуальний продукт, який би  був зрозумілий людям. За допомогою цих яскравих образів ми спонукаємо  вивчати українську мову», - розповідає ініціатор проекту «МовАрт»Володимир Наконечний.

«Ми би хотіли, щоб до нас приєднувалися різні фахівці, зокрема, й майстри образотворчого мистецтва, які би створювали справжні шедеври для цього проекту».

«МовАрт» – комунікаційно-мистецький проект, спрямований на популяризацію та утвердження української мови через візуальну складову (художні роботи, відеоарт, інсталяції тощо), здатний масштабуватися на всю територію України та реалізовуватися як в он-лайн, так і в оф-лайн форматах.

На виставці проекту представлені понад 20 художніх робіт, які спрямовані на популяризацію української мови.

За інформацією: http://mincult.kmu.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку