Головна  →  Новини  →  23 травня 2019

23 травня в Шевченківському районі міста Києва розпочалась соціальна акція CLEAN DAY для Стели Незалежності

23 травня в Шевченківському районі міста Києва розпочалась соціальна акція CLEAN DAY для Стели Незалежності

23 травня 2019 року напередодні Дня Києва, в самому серці столиці, на Майдані Незалежності, розпочалась соціальна акція CLEAN DAY, в рамках якої організовано миття Стели Незалежності. Традиційно організаторами проекту стали Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація та сервісна компанія «ІНВАЙТ».

Архітектурний ансамбль Стели Незалежності являє собою 52-метрову колону, увінчану фігурою дівчини Оранти в українському національному костюмі з калиновою гілкою в руках. Загальна висота  монументу - 62 метри.

Зважаючи на висоту Стели, її миття здійснюється із залученням спеціального пожежного автомобіля (колінчатого підіймача), за допомогою апаратів високого тиску. Це дає можливість очистити Стелу від накопиченого бруду і пилу. При цьому  використовується спеціальний інвентар для кращого видалення бруду, пилу, слідів, залишених птахами, у місцях, де є різьблення та заглиблення. Для миття і чищення колони та основи пам‘ятника використовуються професійні миючі засоби, що видаляють кіптяву, вапняні відкладення та графіті. Особливістю таких розчинів є те, що маючи активну дію на забруднення, поверхня каменю не зазнає від нанесення хімічних засобів пошкоджень. Для позолочених елементів основи Стели застосовується миття виключно чистою водою, щітками, м’якими серветками та губками.

«До миття Стели залучено понад 25 осіб: технологи, клінери, які працюють по периметру, 5 промислових альпіністів, інженерний персонал, який відповідє за підключення до води.» - повідомила представниця сервісної компанії "Інвайт" Людмила Малих.

Крім цього, представники компанії "ІНВАЙТ" зауважили, що всі наліпки та плакати, які залишилися на Стелі з часів Майдану, будуть збережені.

“Ми зверталися за дозволом, адже це є важливим не тільки для активістів, а й всієї країни. Є надписи, які ми вже прибрали, є плакати, які ми навіть не будемо прибирати, вони залишаться, є такі, які ми знімемо, помиємо і знову назад наклеїмо. Наприклад, плакат Кузьми Скрябіна, тобто всі плакати ми назад повернемо”, - наголосила Малих.

На соціальній акції CLEAN DAY був присутній голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Олександрович Гаряга, який зазначив, що миття пам'ятника здійснюється за кошти сервісної компанії і нічого не коштуватиме бюджету Києва.

“Проект триває вже третій рік. Ми почали мити Тараса Шевченка, потім був Грушевський, Лисенко, княгиня Ольга, Богдан Хмельницький, а тепер миємо Стелу Незалежності. Це амбіційний, складний проект. Це найбільший проект, такого ще не робила ні клінінгова компанія, ні ми. Це благодійна, соціальна акція завдяки соціально-відповідальному бізнесу”, - сказав Гаряга.

Через розміри монументу, а також інтенсивність та види забруднень, очисні роботи в рамках CLEAN DAY триватимуть 23 та 24 травня.

Перейти до спискуВерсiя для друку