Головна  →  Новини  →  21 січня 2022

В бібліотека ім. Ошера Шварцмана відбулось відеочитання з нагоди 145-річчя від дня народження Болеслава Лесьмяна

Ім’я польського поета єврейського походження Болеслава Лесьмяна (1877-1937) донедавна було майже невідоме широкому загалу в Україні. Хоч це і дивно, адже молоді роки свого життя ця непересічна людина європейського масштабу провела у Києві.

Тут він здобував освіту в гімназії та університеті. Що ж, нехай і трішки запізно, але на початку ХХІ століття творчість Лесьмяна все ж набуває популярності, починає вивчатись, а його твори перекладатись українською, зокрема, лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка Маріанною Кияновською.

До 145-річчя Болеслава Лесьмяна, який народився 22 січня 1877 року, Бібліотека ім. Ошера Шварцмана та Центральна районна бібліотека ім. Євгена Плужника ЦБС Шевченківського району м. Києва пропонують до перегляду літературні читання його лірико-філософських творів за збірками «Садбожий спалахненець» (Дух і Літера. – Київ, 2018) й «Ангели» (Дух і Літера. – Київ, 2018) у перекладах Кияновської та у музичному супроводі «Варіації на польську тему» сучасника поета, польського композитора Кароля Шимановського.

Перейти до спискуВерсiя для друку