Головна  →  Новини  →  23 квітня 2021

Київрада підтримала залучення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на розвиток теплової інфраструктури міста

Сьогодні на пленарному засіданні сесії Київська міська рада підтримала залучення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на розвиток теплової інфраструктури міста. Кредит в обсязі до 140 млн євро буде взято під гарантію Київради у 2021 році. Відповідне рішення підтримали 93 депутати.

Комунальному підприємству «Київтеплоенерго» надано дозвіл на вчинення всіх необхідних правочинів, а Київського міського голову Віталія Кличка уповноважено підписати від імені Київради договір гарантії із ЄБРР. Очікуваний строк погашення кредиту – до 13 років із дати укладання договору.

Фактично розпочинається залучення коштів міжнародних партнерів у модернізацію київської теплоенергетики. Її результатом має стати кардинальна зміна підходів до виробництва теплової та електричної енергії, управління теплоенергетичним комплексом, а також новий рівень диспетчеризації та автоматизації системи теплопостачання, покращення якості комунальних послуг.

Наймасштабніший проєкт у рамках кредитної програми – встановлення на ТЕЦ-6 сучасного когенераційного обладнання. Сьогодні дві київські ТЕЦ забезпечують 48% теплопостачання міста та майже 60% електроспоживання столиці. Альтернативи цим ТЕЦ немає, а більшість обладнання працює вже понад 40 років. Комплексне оновлення обладнання та підходів до генерації тепла і електроенергії забезпечить нову якість роботи ТЕЦ-6 та адаптує її роботу до сучасних викликів динамічного розвитку Києва.

Інша частина програми – енергоефективність. На ТЕЦ-5 планується будівництво конденсаційного економайзера. Обладнання використовує залишкову енергію димових газів для виробництва тепла. Аналогічне обладнання вже три роки працює на ТЕЦ-6. Його потужність дозволяє забезпечувати теплом близько 20 багатоповерхівок. Інші енергоефективні проєкти пов’язані з реконструкцією неефективних котелень та зношених тепломереж.

Передбачається фінансування комплексу рішень, спрямованих на впровадження системи моніторингу та управління SCADA. Вона дозволить у режимі реального часу стежити за технічними параметрами роботи обладнання на всіх виробничих об’єктах: ТЕЦ, котельнях, станціях теплопостачання, насосних станціях тощо. Програмний комплекс дозволить збирати, обробляти, аналізувати інформацію та контролювати роботу теплоенергетики міста.

Зазначимо, що КП «Київтеплоенерго» одразу після переходу теплоенергетичного комплексу в управління міста розпочало його масштабну модернізацію. За 2019-2020 роки провели повну реконструкцію 270 км тепломереж, капітальні ремонти енергоблоків на ТЕЦ та низку інших заходів. Загальний обсяг інвестицій сягає 1 млрд грн.

Нагадаємо, 27 грудня 2018 року Віталій Кличко від імені КМДА підписав Меморандум з ЄБРР, Міжнародною фінансовою корпорацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) щодо міжнародного співробітництва у модернізації та розвитку теплоенергетичного комплексу столиці. Подія стала початком міжсекторальної співпраці для комплексної модернізації теплової інфраструктури Києва.

За інформацією: https://kyivcity.gov.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку