Головна  →  Оголошення  →  29 липня 2020

Зміни до Виборчого кодексу: скасовано документальне підтвердження виборцем підстави зміни ним виборчої адреси!

Зміни до Виборчого кодексу: скасовано документальне підтвердження виборцем підстави зміни ним виборчої адреси!

Верховною Радою України внесені зміни (вступ у дію 23 липня 2020 року) до Виборчого Кодексу. Зокрема, в частині, що стосується Державного реєстру виборців скасовано документальне підтвердження виборцем підстави зміни ним виборчої адреси згідно ч.3 та 4 ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців». Таким чином, ненадання виборцем зазначених документів не є підставою для відмови!

Всі зміни відображені у постанові Центральної виборчої комісії від 24 липня 2020 року №145 «Про внесення змін до деяких постанов Центральної виборчої комісії».

Детальніше:

24 липня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства».

Цим законом внесені зміни, зокрема до Закону України «Про Державний реєстр виборців» (далі – Закон).

Так, відповідно до ст. 20 Закону у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі ч.3 та 4 ст.8 Закону у заяві виборця, зазначеної у ч.2 ст.8, вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Вимоги ч.1 та 2 ст.8 щодо подання документів (копій документів), що підтверджують зміну виборчої адреси виборця, до звернень щодо зміни виборчої адреси на підставі ч.3 та 4 ст.8 цього Закону не застосовуються.

Виборець, виборчу адресу якого визначено відповідно до ч.3 та 4 ст.8 Закону, може звернутися до органу ведення Реєстру із новою заявою про зміну виборчої адреси з підстав, передбачених ч.3 та 4 ст.8 Закону, не раніше ніж через один рік після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

24 липня 2020 року Центральна виборча комісія прийняла постанову №145 «Про внесення змін до деяких постанов Центральної виборчої комісії».

Цією постановою внесені зміни до постанов Центральної виборчої комісії від 18 травня 2020 року № 88 «Про порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси» відповідно до ч.3 ст.8 Закону України «Про Державний реєстр виборців»,  від 2 червня 2020 року № 96 «Про форми заяв та повідомлення про включення виборця до Державного реєстру виборців, заяв про внесення змін до персональних даних виборця у Державному реєстрі виборців», від 11 червня 2020 року № 103 «Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання», та постановою від 2 червня 2020 року №145, передбачена нова форма заяви на включення до Державного реєстру виборців.

Додатокзаява

Перейти до спискуВерсiя для друку