Пам’ятка щодо профілактики захворювань на вірусний гепатит А
Опубліковано 01 лютого 2018 року о 13:59
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:
1.Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
2.Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;
3.Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
4.Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
5.Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
6.Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
7.Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
8.Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
Джерело: http://moz.gov.ua