Головна  →  Новини  →  5 вересня 2013

В Шевченківському районі відбувся круглий стіл з питань поширення проекту "Картка киянина"

В Шевченківському районі відбувся круглий стіл з питань поширення проекту "Картка киянина"

Про реалізацію проекту «Картка киянина» у Шевченківському районі міста Києва йшлося сьогодні на круглому столі за участю лідерів громадських організацій, представників ради ветеранів району, ПАТ КБ «Хрещатик», КП «Київський метрополітен» та КП «Фармація», з якими укладені договори про співпрацю щодо надання відповідних знижок утримувачам «Картки киянина». Засідання круглого столу відбулося в приміщенні Шевченківської РДА під головуванням Сергія Георгійовича Зіміна. На початку зустрічі Сергій Георгійович зазначив, що соціальні картки діють у багатьох розвинених країнах світу як основний інструмент соціального захисту населення. Голова нагада присутнім, що у Києві про необхідність впровадження соціальної картки почали говорити ще років десять тому, проте система була розроблена тільки в 2011 році, після приходу в КМДА Олександра Попова. А перші картки почали видавати з квітня 2012 року. На етапі пілотного проекту картку киянина могли отримати тільки деякі категорії населення: багатодітні сім'ї, соціальні працівники, пенсіонери та інваліди.

За допомогою картки вони отримали можливість безкоштовно їздити в метро, а також купувати зі знижками ліки в комунальних аптеках. Нещодавно торговельні мережі впровадили дисконти (3% та 7%) київським пільговикам у ряді торгових закладів. І це тільки початок.
За словами очільника району, впровадження в місті Києві та, зокрема, Шевченківському районі соціального проекту «Картка киянина» обумовлено програмою економічних реформ “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” та програмою Президента України “Україна для людей”. «Щоденно відповідні державні та урядові програми та проекти ставлять перед центральним районом столиці чіткі завдання. І ми їх виконуємо», - почав свій виступ Сергій Георгійович. Що стосується впровадження соціального проекту «Картка киянина», то станом на 4 вересня 2013 року у системі «Картка киянина» зареєстровано більше 26 тисяч мешканців Шевченківського району, видано карток - майже 10 тисяч» - підсумував голова району.
Начальник районного управління праці та соціального захисту населення Тетяна Зінченко ознайомила учасників круглого столу зі станом реалізації проекту “Картка киянина” у Шевченківському районі та надала інформацію про організацію роботи по оформленню та видачі карток. Тетяна Федорівна відмітила, що керівництво банку ПАТ КБ «Хрещатик» забезпечило роботу 5-ти операторів по оформленню «Картки киянина» в управлінні, що значно вплинуло на швидкість видачі та оформлення карток і відповідно -  на усунення черг.
В ході засідання круглого столу учасники зустрічі активно долучилися до обговорення та надані конкретні пропозиції. Наприклад, представник контактного центру банку «Хрещатик» зазначила, що багатодітні та поодинокі матері звертаються до них з проханням запровадити систему пільг по «Картці Киянина» в таких популярних в місті Києві непродовольчих мережах, як «Ватсонс», «Єва» та «Космо», а генеральний директор КП «Фармація» Олег Клімов наголосив на необхідності відкриття додаткових аптечних пунктів мережі «Фармація» у всіх лікувально-поліклінічних закладах Шевченківського району. Водночас керівництво району відмітило, що робота в цьому напрямку наразі проводиться. Зокрема найближчим часом планується відкриття аптечного пункту мережі «Фармація» у поліклініці №3, що розташована на вулиці Ризькій.
За словами генерального директора КП «Фармація» Олега Клімова, на дане комунальне підприємство є єдиною мережею аптек, що несе навантаження з реалізації соціальних програм, започаткованих урядом та КМДА. Так, підприємство надає 10 % знижки на лікарські засоби інвалідам і учасникам війни й бойових дій, інвалідам унаслідок трудового каліцтва та дітям-інвалідам до 18 років. Також в аптеках діє 5-відсоткова знижка для всіх пенсіонерів на лікарські засоби та товари аптечного асортименту. Загалом до складу КП "Фармація" входить 112 аптек і 58 аптечних пунктів, а також контрольно-аналітична лабораторія, що атестована Державною службою України з лікарських засобів.
Марина Нестеровська – директор департаменту роздрібного бізнесу ПАТ КБ «Хрещатик» розповіла, що минулого року за ініціативи комунальної мережі аптек було впроваджено ще одну програму спільно з банком "Хрещатик", що передбачає відкриття кредитних ліній мешканцям столиці. Згідно з цим проектом, що отримав назву "Здорове життя", без будь-якої застави банк видає кредитну картку на суму 5 тисяч гривень. За її допомогою можна оплатити всі товари аптечного асортименту КП "Фармація". В комунальному підприємстві КП «Фармація» наголошують, що ці кошти не можна зняти готівкою чи використати з іншою метою.
«Наразі, картка киянина використовується як проїзний в метро, а надалі хотілося б щоб вона діяла майже на всіх видах громадського транспорту, - зауважує заступник голови Віктор Давиденко». За словами Віктора Івановича, соціальні можливості «Картки киянина» повинні розширюватися, адже це нам диктує час та ті процеси, що відбуваються у суспільстві кожного дня.
Голова ради ветеранів Микола Авдієнко зазначив, що користуватися карткою киянина у метро йому набагато простіше, ніж посвідченням пільговика. А голова координаційного центру об’єднання багатодітних сімей Шевченківського району Тетяна Журавель сподівається, що такі продовольчі мережі, як «Новус», та «ВестЛайн» (в яких наразі діє 3%-й дисконт) в майбутньому зроблять дисконт по соціальній картці у 7%, як це зробили наприклад у магазині «Білла-Україна», що на Львівські площі 8-б та розшириться мережа магазинів продовольчої групи, з якими будуть укладені  договори про співпрацю щодо надання відповідних знижок утримувачам «Картки киянина».
Ця та інші пропозиції будуть внесені у протокол засідання круглого столу. Також відповідні пропозиції щодо поширення соціального проекту «Картка киянина» направлятимуться на розгляд до Київської міської державної адміністрації.

Перейти до спискуВерсiя для друку