Головна  →  Новини  →  19 вересня 2013

У Шевченківському районі завершується створення центрів первинної допомоги та діагностичних центру

У Шевченківському районі столиці завершується процес створення центрів первинної медико-санітарної допомоги та консультативно-діагностичного центру. Про це говорили на нараді з головним лікарями 18 вересня під головування Валентини Рейф - начальника управління охорони здоров’я Шевченківської РДА. "5 місяців тому (17 квітня 2013 року) Київрада ухвалила рішення про створення 18 центрів у столиці. Таким чином, найважливіше із завдань модернізації системи охорони здоров'я згідно з Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки, а саме - розмежування первинної та вторинної медичної допомоги в пілотних регіонах, - було вирішене", - підкреслила Валентина Іванівна.

За її словами, процес створення центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) та консультативно-діагносичного центру (КДЦ) не зводиться лише до зміни вивіски. «Створюючи цю мережу, ми змінюємо підходи до роботи. Це і збільшення обсягів роботи, і впровадження нових механізмів фінансування та мотивації праці. Головними серед цих властивостей начальник управління охорони здоров’я назвала профілактичну спрямованість медичної допомоги, концентрацію уваги на сім'ї як осередку соціуму, в якому формується спосіб життя людини, та активну тактику щодо хронічних захворювань - профілактику їх загострень і ускладнень» - каже Валентина Іванівна.
«Звісно, вищеописані зміни не відбудуться миттєво: як показує міжнародний досвід модернізації медичної галузі, на її рішення йшли роки.  Але наразі завдання, яке було поставлене перед районом, - виконується і кінцева мета буде досягнута в строк", - підсумувала начальник управління.

Довідково


У 2012 році в системі охорони здоров'я України розпочато процес модернізації. Його мета - підвищити якість і доступність медичної допомоги, поліпшити умови роботи медиків і, як наслідок, домогтися поліпшення здоров'я і збільшення тривалості життя наших громадян. Тому, відповідно до підписаного Президентом України в липні 2012 року закону про реформування системи охорони здоров'я, в декількох пілотних регіонах розпочато організаційна та функціональна перебудова системи охорони здоров'я. Йдеться про Київ, Донецьку, Дніпропетровську та Вінницьку області.
За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні первинної медичної допомоги потребують майже три чверті пацієнтів. Велика частина первинної медичної допомоги досі була розподілена між різними медичними установами. У результаті лікарі ніяк не впливали на медичний маршрут пацієнта, не відповідали за кінцевий результат лікування, а рівень обслуговування часто не відповідав тяжкості стану пацієнтів і перебігу захворювань. Тому було вирішено чітко розділити систему охорони здоров'я на первинну, вторинну, третинну і екстрену медико-санітарну допомогу.
Головний акцент ставиться на створення якісної системи первинної допомоги, оскільки саме на цьому етапі лікування реально попередити розвиток багатьох небезпечних хвороб, організувати ефективну профілактику захворювань. І саме на цьому рівні сьогодні необхідно створити якісні умови для роботи лікарів, підняти статус професії медика.
Згідно з висновками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), первинна медична допомога при її правильній організації може надати найбільший вплив на стан здоров'я населення, істотно знизити потребу в дорогих видах спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги. Однак створення умов для її ефективної роботи вимагає серйозних інвестицій.

Перейти до спискуВерсiя для друку