Головна  →  Новини  →  28 вересня 2022

Як докупити пенсійний стаж

Була перерва у трудовій діяльності і для виходу на пенсію за віком не вистачає страхового стажу? Його можна докупити. Щоправда, заповнити таким чином можна лише ті «білі плями» у трудовій історії, які утворилися, починаючи 2004 року.

 Для покупки страхового стажу треба укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Задля цього треба звернутися до Державної податкової служби України за місцем проживання. З собою треба мати наступні документи:

-заява відповідної форми,

-документ про пенсійне страхування,

-копія трудової книжки (за наявності),

-виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5),

-копія документа, що посвідчує особу.

 Існує два види договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 1)Договір щомісячної поступової сплати єдиного соціального внеску. Він укладається не менш ніж на рік, а сума місячного платежу до жовтня цього року складатиме 1430 грн.

 2)Договір одноразової сплати єдиного соціального внеску. У цьому випадку протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору одним платежем оплачується весь період стажу, що купується. За таким договором сума внеску за кожен місяць вдвічі більша. Бо мінімальний страховий внесок множиться на коефіцієнт 2. А отже, за місяць стажу доведеться платити 2860 грн.

 Особа сама визначає період, на який вона хоче укласти договір та сплатити страхові внески. Але, нагадаємо, що стаж, якого бракує до 01.01.2004 року, купити не можна.

 Додамо, що вартість одного року прив’язана до мінімального розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ). А він становить 22% від мінімальної зарплати.

 До жовтня 2022 року мінімальна зарплата встановлена у розмірі 6500 грн. Потім збільшиться до 6700 грн. А відтак мінімальний ЄСВ до жовтня цього року буде дорівнювати 1430 грн (6500*22%), а далі — 1474 грн (6700*22%).

 Докупити можна щонайменше один рік страхового стажу. Щонайбільше — 5 років.

Умови укладання договору регулюються статтею 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». А ще Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

 

Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києв

Перейти до спискуВерсiя для друку