Головна  →  Новини  →  27 травня 2022

У Києві природну територію «Гора Юрковиця» планують оголосити ландшафтним заказником місцевого значення

У Києві природну територію «Гора Юрковиця» планують оголосити ландшафтним заказником місцевого значення з метою збереження унікального природного та історико-культурного об'єкта. Проєктований заказник розташовано між вулицями Кирилівською, Нижньоюрківською, Отто Шмідта, Татарською, Нагірною та Богуславським узвозом у межах Шевченківського та Подільського районів. Загальна площа складає 13,3 га.

Такий проєкт рішення підтримали сьогодні, 26 травня, на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій.

За словами депутата Київської міської ради Дмитра Банаса, проєкт рішення розроблено з метою збереження унікальної природної екосистеми, яка включає пам'ятку археології національного значення «Городище і могильник IX—XIII століття» та входить до ареалу формування стародавнього Києва.

«Територія проєктованого заказника знаходиться на вершині та схилах легендарної Лисої гори та має важливе історичне значення, оскільки на ділянці виявлено сліди людської діяльності часів кам'яної доби, а в період Київської Русі Юрковиця була північним краєм оборони міста. Також на горі до нашого часу збереглись могили монастирського кладовища, який було знищено радянською владою в 1935 році. Необхідно унеможливити використання цих земель під забудову та меліорацію та захистити унікальний природній та історико-культурний об'єкт від знищення. Крім цього оголошення ландшафтного заказника місцевого значення сприятиме розвитку туризму та інших видів рекреаційної діяльності у природних умовах з дотриманням режиму охорони заповідних природних комплексів і об'єктів», – розповів Дмитро Банас.

Депутат підкреслив, що після прийняття рішення комунальним підприємствам по утриманню зелених насаджень Подільського та Шевченківського районів міста Києва буде доручено забезпечити охорону задля збереження об'єкта від знищення.

В Управлінні туризму та промоцій Київської міської державної адміністрації додали, що після оголошення території «Гора Юрковиця» ландшафтним заказником місцевого значення буде заплановано створення туристичного маршруту з метою промоції культурної спадщини національного значення та розвитку туристичної галузі столиці.

За інформацією: https://kmr.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку