Головна  →  Новини  →  29 січня 2022

В бібліотеці ім. М. Костомарова відбулось інтегроване заняття «Велич особистості – Григорій Сковорода»

Бібліотека ім. М. Костомарова в межах проєкту «Краєзнавчий круїз по вивченню рідного міста» провела у ліцеї-інтернаті «Кадетський корпус №23» 21 січня інтегроване заняття «Велич особистості – Григорій Сковорода». Більше фото тут.

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Савича Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога. Його постать знаменує цілу епоху – пошуків нового порядку життя.

Григорій Сковорода є, мабуть, однією з найдивовижніших та найвизначніших постатей в українській культурі – ця людина була обдарована безліччю талантів та зробила вагомий внесок у культурне надбання України.

Для наших юних слухачів Григорій Сковорода більш впізнаний на зображені 500-гривневій купюрі. А загалом, вивченню його творчості у школі присвячено лише 2-3 уроки у 9-му класі.

Тому, ми з великим бажанням відгукнулись на запрошення розповісти про Григорія Сковороду нашим добрим друзям – панянкам ліцею «Кадетський корпус №23», що беруть участь у роботі краєзнавчого  гуртка.

Говорячи про зв'язок Григорія Сковороди із Києвом, у першу чергу пригадується Києво-Могилянська Академія, де тривало його навчання, а також Китаївська пустинь, як одне з місць перебування Сковороди у межах сучасного Києва.

Як вшанування видатного сина України, у Києві є вулиця Григорія Сковороди, меморіальна дошка на стіні старого навчального корпусу Києво-Могилянської Академії, пам’ятник на території Міжрегіональної Академії Управління персоналом, Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України, бюст на платформі станції метро «Університет».

Проте найбільш відомим широкому загалу єпам’ятник Сковороді на Контрактовій площі Києва, відкритий у травні 1977 року – найбільш популярне місце зустрічі на Подолі. Завдяки фотоекскурсії (слайд-шоу) ми побували у кожного з цих місць.

А ще ми не змогли залишити без уваги величезний пласт сковородинських афоризмів - їх промовляли як вчені, так і неписьменні сучасники філософа. Для цього ми вирішили провести серед слухачів невеликий конкурс.

І висновки, які ми зробили разом з юними панянками, стали закономірними: постать Григорія Сковороди надзвичайно знакова для України і, мабуть, для  всього слов’янського світу.

Перейти до спискуВерсiя для друку