Головна  →  Новини  →  29 січня 2022

29 січня – День пам’яті полеглих у бою під Крутами

29 січня – День пам’яті полеглих у бою під Крутами

Цього дня, 104 роки тому, у 1918 році, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.

На залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю.

Серед сміливих і відчайдушних, мужніх і наполегливих, в бою були вбиті та розстрiляні гімназисти 2-ї української гімназії Кирило-Мефодiївського братства: Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Події 29 січня назавжди залишаться у пам‘яті Шевченківського району, адже саме тут знаходиться альма-матір відчайдушних хлопців, які поклали своє життя за українську столицю.

Колишня 2-га Кирило-Мефодіївська гімназія заснована у 1902 році, нині оновлена та модернізована, після 15-річної масшатабної реконструкції та має назву - Київська дитяча школа мистецтв №2 імені М.Вериківського.

Будівля є пам’яткою архітектури, яка знаходиться в самому серці столиці, та завжди носитиме в собі історію, адже стіна школи оздоблена портретами мужніх та героїчних хлопців та чоловіків, які поклали своє життя у бою під Крутами у 1918 році.

Бій під Крутами став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України.  Назавжди пам‘ятаємо!

Перейти до спискуВерсiя для друку