Головна  →  Новини  →  27 січня 2022

В бібліотеці ім. А.Костецького для дітей відбулась інформаційна година «Пам’ятаємо героїв Крут» (до 104-ї річниці бою під Крутами)

В бібліотеці за участі директора Музею історичного центру Києва Клименко Наталії Михайлівни відбулась інформаційна година, присвячена одній із славний сторінок історії України – бою під Крутами 29 січня 1918 року. Більше фото тут.

 
Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
На порох стерти, перебити! -
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішитесь, кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей – не перемогти.

Події 29 січня 1918 року живуть в душі українського народу і сьогодні, ятрять його серце. «Понад все вони любили свій коханий край», – писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства. В нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України студенти Київського університету Святого Володимира та учні Кирило-Мифодіївського братства.

Вони є прикладом для молоді – тому що були такими ж завзятими тоді, у 1918-му, як ті, кого ми назвали кіборгами, в 2014-2015. Вони, герої Крут, були першими кіборгами у нашій історії. І в нашій пам’яті вони назавжди залишаться вічно молодими героями.

Хвилюючими були розповідь пані Наталії Клименко, зачитані нею спогади учасника тих подій Ігоря Лоського, кадри кінохроніки. Шестикласники Київської гімназії № 154 дізналися, як Україна ставала незалежною та суверенною державою, спробували зазирнути в ті дні, усвідомити суть трагедії, ім’я якої Крути.

 Хвилиною мовчання всі присутні вшанування загиблих під Крутами.

Перейти до спискуВерсiя для друку