Головна  →  Новини  →  20 січня 2022

В бібліотеці ім. М. Костомарова відбулась Зустріч з «кіборгом» Денисом Кліщевським

З нагоди Дня пам’яті захисників Донецького аеропорту, яких за мужність та неймовірну стійкість називають «кіборгами», в бібліотеці ім. М. Костомарова відбулася зустріч учнів 8-В класу школи № 27 з бійцем першої механізованої роти 1-го батальйону 93 бригади «кіборгом» Денисом Кліщевським.

 

16 січня – Всеукраїнський день пам’яті «кіборгів». В цей день Україна вшановує захисників Донецького аеропорту. Ця героїчна оборона, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. Всі ці дні українські військові, добровольці, медики та волонтери відважно протистояли навалі окупаційних військ, затято відстоюючи українську землю.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових. За стійкість, безстрашність і непереможність захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували полеглих бійців та всіх людей, які загинули за цілісність та збереження державного сувернітету України.

Бібліотекарі щиро вдячні пану Денису за щиру та мотивуючу зустріч, адже молодь повинна знати про подвих українськиї героїв, що стояли і продовжують стояти на лінії смертельного вогню, своїми грудьми захищають рідну землю, кожного з нас.

Нехай пам’ять про «кіборгів» не згасне в наших серцях.

Вічна Слава Героям! Пам’ятаємо…

Перейти до спискуВерсiя для друку