Головна  →  Анонси  →  16 серпня 2021

18.08.2021 | Онлайн-лекція «Колекціонування та реконструкція українського традиційного одягу» в Центральній районній бібліотеці ім. Є. Плужника до Дня Незалежності України

18 серпня 2021 2021 року о 15:00 Центральна районна бібліотека імені Євгена Плужника запрошує на онлайн-лекцію «Колекціонування та реконструкція українського традиційного одягу».

Лектор – Майя Ернст, мистецтвознавиця, етнографиня, наукова співробітниця Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького, колекціонерка українського строю та майстриня з реконструкції прикрас.

Культура і традиції найвиразніше ідентифікують націю. Кожен етнографічний регіон України має характерні особливості традиційного одягу. Український стрій вражає своєю багатогранністю та самобуутністю – різмаїттям форм костюма, ошатними деталями, вишивкою та їх поєднанням, які створюють унікальні смислові національні коди.

Майя Ернст проводить лекції-покази по всій країні. Етнографиня також володіє невеликою приватною колекцією українського традиційного одягу та прикрас «Kaїsersdorf», яка в основному складаєтьсч з жіночого святкового вбрання, так як воно краще збереглось до наших днів. Датуються «експонати» кінцем XIX початком – XX століття та походять з регіонів: Нижнє Подніпров’я, Середнє Подніпров’я, Полтавщина, Чернігівське Полісся, Східне Поділля, Буковина, Покуття та Гуцульщина.

На лекції Ви дізнаєтесь:

  • Де і який тип одягу носили в Україні;
  • Чим відрізняються і чим схожі;
  • Чому саме в тих чи інших регіонах використовували певний крій та матеріали.

Захід приурочено до Дня Незалежності України.

До нього можна долучитись в реальному часі на фейсбук-сторінці Центральної районної бібліотеки імені Євгена Плужника за посиланням: https://fb.me/e/1vYV21LTM

Перейти до спискуВерсiя для друку