Головна  →  Новини  →  20 листопада 2013

Щоб повноцінно розвиватись, діти повинні мати можливість займатись творчістю

Щоб повноцінно розвиватись, діти повинні мати можливість займатись творчістю

19 листопада голова Шевченківської РДА Сергій Зімін відвідав початковий спеціалізований мистецький позашкільний навчальний заклад «Київська дитяча школа мистецтв (КДШМ) № 2 ім. М.Вериківського» з метою ознайомлення з умовами навчання та виховання дітей та молоді в мистецькому руслі. За словами Сергія Георгійовича, реалізуючи нові соціальні ініціативи Президента України «Діти - майбутнє України», ми прагнемо повсякчас привернути увагу до духовного та мистецького збагачення нації. Адже учні школи беруть участь в багатьох конкурсах та дитячих фестивалях, спрямованих на реалізацію потенціалу обдарованої молоді з метою продовження народних традицій, поширення культурної спадщини серед молодого населення.

КДШМ № 2 ім. М.І. Вериківського одна з перших в Україні почала втілювати комплексний підхід до пошуку, виявлення і розвитку обдарованих дітей, працюючи по новому експериментальному навчальному плану, який затверджено Міністерством культури у 1989 році. За словами директора школи Лариси Онисимівни ця школа – найстаріша в місті. У 2011 році тут відзначили 80-річний ювілей, а переформатували її на мистецьку чверть  - століття тому.
В мистецькому закладі дітям створені всі умови для творчого розвитку. Окрім музичного, в навчальному закладі є образотворче, театральне, хореографічне (а це – класичний, народний і сучасний танець), а також підготовче відділення. Тож і кількість учнів у цьому мистецькому осередку непорівнянна з будь-якою музичною та художньою школою: їх тут аж 1000 віком від 2,5 до 17 років! Та й педагогів чимало – 200. Діти об’єднані у безліч колективів: інструментальні ансамблі різного спрямування, оркестр народних інструментів, хор, драматичний театр, музичний театр для найменших дітлахів – то лише початок переліку. Усі три тутешні танцювальні ансамблі – лауреати міжнародних конкурсів і фестивалів. «Ярославна» – царина класичної хореографії, «Калинонька» – народної, «Овація» – сучасної.
Учні та викладачі школи презентували гостям невеличкий концерт, показали свої вміння та багатогранність таланту. Адже здобуття лауреатських звань учнями школи на різних рівнях (міському, всеукраїнському, міжнародному) стало «звичайною» справою, як і участь у концертах дитячої філармонії міста, програмах телебачення, та гастролі по Україні і за кордоном.
Перед поважними гостями діти показали всі свої вміння: співали, танцювали та грали на музичних інструментах. Навіть з невеличкого зрізу учнівсько-педагогічної майстерності стало зрозуміло, чому школа – дорогий гість у Франції, Індії, Німеччині, Польщі, Словаччині, Туреччині, Ізраїлі, Фінляндії, Греції та інших країнах.
«Цей заклад дає змогу обдарованим дітям розвиватися надалі у вибраному напрямі. Якщо кожна дитина буде занята у вільний час якоюсь корисною творчою справою, це вирішить багато проблем, – зазначив Сергій Зімін. Перш за все, учень розвивається як особистість, у нього формуються зародки творчості. Позашкільна освіта дає можливість обрати в майбутньому професійний напрямок діяльності, проявити себе, як майбутній художник, співак або музикант». Голова району наголосив, що мережа позашкільних закладів в столиці та в районі зокрема,  має по можливості розширюватися.
«Приємно, що ці основи розуміє Президент України, який оголосив 2013 рік – Роком дитячої творчості. Віктор Янукович ставить завдання, щоб кожна дитина, незалежно від місця свого проживання – у столиці або у віддаленому селищі – мала рівні можливості для додаткової освіти й розвитку», – зазначив насамкінець Сергій Зімін.

До речі, з 1994 року адміністрація школи намагається побудувати концертну залу і створити умови для роботи багатьох колективів школи, які щорічно створюють нові балетні, музичні, фольклорні, театральні вистави і багато концертних програм. Для цього розроблено проект, де передбачено проведення реставрації з пристосуванням під розміщення Державного спеціалізованого мистецького навчального закладу "Київська дитяча школа мистецтв №2 ім. М.І. Вериківського" об'єктів по вул. Воровського, 2 з прибудовою до них концертної зали».  І на початку жовтня цього року депутати Київради схвалили виділення коштів на роботи з пристосування приміщення під дитячу школу мистецтв № 2 ім. М. І. Вериківського.
 
Перейти до спискуВерсiя для друку