Головна  →  Новини  →  25 березня 2015

Хто не знає минулого – той не вартий майбутнього!

Хто не знає минулого – той не вартий майбутнього!

«Пізнай свій  край… себе, свій рід, свій нарід, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя…»- ці мудрі слова великого філософа Г.С. Сковороди, що пролунали понад 250 років тому, залишаються актуальними і нині, в час формування української національної ідеї, виховання громадянина - патріота України в край важливо знати свою історію. У народі говорять: «Хто не знає минулого – той не вартий майбутнього» - саме цей вислів влучно відображає дійсність, бо так само, як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.

Сьогодні більше ніж колись важливо знати історію своєї держави, щоб не допустити жодної історичної помилки в процесі державотворення нашої Батьківщини.
Саме тому, аби сприяти підвищенню рівня освідченності та популяризації історії Центральної ради та культури серед населення, сьогодні,  в приміщенні  Національного Музея літератури України відкрилась виставка «Історія Центральної ради в документах і літературі Музею історичного центру міста Києва». Презентацію приурочили до дати створення Центральної ради – представницького органу київських українських громадських організації у 1917 р.
Урочисто експозицію відкрив голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга, підкресливши, що знайомство з документальними матеріалами, періодикою та предметами тієї доби дають нам можливість  глибше розуміти сучасні проблеми та робити правильні висновки. Тим більше, що виставка, заснована на колекції відомого київського колекціонера та історика  Віктора Киркевича охоплює увесь період так званих визвольних змагань.
Віктор Геннадійович, в свою чергу, подякував Шевченківській райдержадміністрації в особі Олега Олександровича та начальника Управління праці та соціального захисту населення Віктора Давиденка за всіляку підтримку в організації виставки, а також був приємно вражений кількістю відвідувачів експозиції.
Виставка присвячена основним етапам української революції 1917-1921 рр., пильна увага приділяється історії Центральної ради – представницького органу київських українських громадських організацій, згодом революційного парламенту України, який керував українським національним рухом у 1917 р. яка проіснувала з 4 березня 1917 р. до 29 квітня 1918 р.
Її історія представлена оригінальними документальними матеріалами, періодикою, листівками та відозвами, фотографіями та плакатами того часу. Також демонструється література, в якій вміщено статті про Центральну раду та подальші події з історії української революції. Крім того, для повноти картини виставка містить матеріали присвячені історії Директорії та захоплення Києва більшовистськими військами, як заключний етап визвольних змагань. Глядачі можуть ознайомитися зі статтями та наказами Центральної ради, відозвами та зверненнями до українського народу, виданими на різних етапах існування цього органу влади, відчути аромат тієї епохи. Сподіваємось, ця виставка спонукає відвідувачів до глибшого вивчення періоду визвольних змагань та викличе зацікавлення вітчизняною історією.
Після офіційної частини заходу, заступник генерального директора з науково-освітньої роботи Раїса Сеннікова провела екскурсію музеєм та продемонструвала найбільш цікаві експозиції Національного Музея літератури України очільнику району Олегу Гарязі.
Роль Центральної Ради у виборюванні новітньої  української державності по-справжньому виняткова й заслуговує на увагу.Слід пам’ятати, що історія — це не просто дати і події, це — рідне, яке слід  цінувати, вивчати та шанувати, адже ми є ті, хто будує наше майбутнє.
Перейти до спискуВерсiя для друку