Головна  →  Новини  →  16 жовтня 2013

В рамках проведення Європейського тижня місцевої демократії

img_8580.jpg15 жовтня в Академії адвокатури України відбулися відкриті студентські дебати на тему «Патріотизм чи свобода слова: що важливіше?».
Учасниками заходу стали дві команди дебатерів по 3 особи - від проекту «Молодіжне віче «Ровесники незалежності» та від Академії адвокатури України, що презентували результати соціального проекту «Молодіжне віче «Ровесники незалежності» - переможця міського конкурсу програм і проектів Управління сім'ї, молоді та спорту Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації 2013 року.
Метою заходу було формування активної позиції молоді по відношенню до змісту понять «патріотизм» та «свобода слова» через дебатний турнір. Студенти обмінялися досвідом щодо інноваційних методів впливу на молодіжне середовище.
Серед запрошених глядачів та гостей цього дня були: молодіжні громадські організації, такі як «Клуб Компас» та «Спілка молодих політологів України»; правозахисники - Голова ВГО «Інститут Республіка» Володимир Чемерис;  представники Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації, керівництво Шевченківської РДА, керівники структурних підрозділів у справах сім'ї, молоді та спорту Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації.
На початку дебатів перед присутніми виступили ректор Академії адвокатури України Тетяна Варфоломеєва та заступник голови Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Віктор Давиденко.
«Україна разом із 46 державами - членами Ради Європи щороку бере участь у проведенні Європейського тижня місцевої демократії - спільної ініціативи Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи та Європейського комітету з питань місцевої та регіональної демократії. Щорічне проведення в Україні заходів Європейського тижня місцевої демократії введено у 2007 році Указом Президента України «Про Європейський тиждень місцевої демократії». У 2013 році Тиждень місцевої демократії триває з 14 по 20 жовтня. Радою Європи на початку кожного року визначається провідна тематика для заходів Тижня. Провідною темою 2013 року визначено: «Активна громадянська позиція: голосування, залучення, участь» - тобто мотивація громадян до участі у процесах прийняття рішень на місцевому рівні. Заходи, що проводяться в рамках Тижня, спрямовуються на розвиток діалогу між представниками місцевих влад та громадянами, який сприятиме подоланню дефіциту демократії», - зазначила шановна Тетяна Варфоломеєва.
«У Шевченківському районі міста Києва також проводяться заходи в рамках Європейського тижня місцевої демократії з метою інформування мешканців щодо основ місцевої демократії, ознайомлення із  правами і можливостями громадян на участь у цьому процесі, сприяння  залученню молоді до вирішення питань своїх громад. Це - засідання за «круглим столом», семінари, дні інформування населення, зустрічі з молоддю, засідання  громадських рад, громадські слухання, тематичні виставки, творчі конкурси серед дітей та молоді, вікторини, інші просвітницькі заходи.
Одним з таких заходів, який втілює в життя нові соціальні ініціативи Президента України «Діти - майбутнє України», є сьогоднішні дебати на тему «Патріотизм чи свобода слова: що важливіше?». Оскільки через кілька років саме сьогоднішнім студентам належить приймати будь-які суспільні рішення, держава зацікавлена у тому, щоб майбутні політичні та громадські діячі опанували культуру демократичного обговорення справ. Майбутній громадянин України має бути одночасно і патріотом, і розважливою людиною, здатною критично мислити і діяти. Тому важливим соціальним завданням є не тільки надати молоді теоретичні знання з громадянської освіти, але й навчити інтелектуальним вмінням та навичкам.
Не випадково цей захід проводиться  у співпраці з нашим партнером - Академією адвокатури України. Цей навчальний заклад готує нову генерацію правників у відповідності до світових стандартів і кращих національних правничих традицій, юристів з новим способом мислення, для яких демократичні цінності є реальним форматом діяльності. Тож вважаю сьогоднішній захід дуже корисним, тему актуальною та бажаю всім учасникам, крім перемоги, отримати нову мотивацію для самовдосконалення та саморозвитку», - зазначив у своєму виступі Віктор Іванович Давиденко.
У запеклій боротьбі Перемогу у дебатах здобула команда «Ровесники незалежності». З чим ми їх і вітаємо!
Перейти до спискуВерсiя для друку