Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Виставка до Дня Незалежності України в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана

Опубліковано 01 серпня 2019 року о 13:27

24 серпня 2019 р. Україна святкує День Незалежності. Цього дня, 28 років тому, Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності, схвалений 1 грудня того ж року на Всеукраїнському референдумі. Це точка відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики справедливо зазначають: 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення незалежності України, до якої вона йшла через тривалі й важкі випробування.

Бібліотека ім. Ошера Шварцмана, Музей історії Десятинної церкви та Київська міська єврейська громада запрошують на виставку, що висвітлює найбільш знакові події, що відбувалися в Україні на шляху до створення суверенної держави.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року. “Народе України. Твоєю силою, волею, словом стала на Землі українській вільна Народна Республіка” – так розпочинався текст IV Універсалу Української Центральної Ради. А 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулося проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу, якій, на жаль, не судилось вистояти у військових протистояннях та під тиском більшовицької навали. Проте після поразки української революції 1917—1921 уряд Української Народної Республіки, впродовж 70 років перебуваючи в еміграції, відстоював інтереси українського народу, проводив активну політичну і дипломатичну роботу, спрямовану на впорядкування внутрішнього життя українців на чужині, формував національну свідомість співвітчизників в Україні та поза її межами. На виставці експонуються часописи, бюлетені, журнали, що видавали українські емігранти у 1940 – 1960-х рр, серед них – громадсько-політичний та літературно-мистецький тижневик «Тризуб», заснований з ініціативи Симона Петлюри у Парижі, суспільно-політичні незалежні часописи «Визвольний шлях» (виходив у Лондоні з 1948 р) та «Розбудова держави», започаткований у Мюнхені 1949 р., а з 1994 р. почав видаватися в Україні.

Велику роль у виборюванні незалежності України відігравав дисидентський рух 1960-х – 1980-х рр., представники якого через публіцистику, в художній прозі та поезії викривали вади радянського суспільства. На виставці експонуються праці Левка Лукьяненка, Валерія Марченка, В’ячеслава Чорновола, Василя Стуса та ін.

Газетні статті, документи, фотоальбоми, що демонструються на виставці, розповідають про вирішальні події, пов’язані з історією становлення незалежності та Української державності у 1990 – 2014 рр.: студентська революція на граніті 1990 р; акція «Україна без Кучми 2000 – 2001рр.», Помаранчева революція 2004 – 2005 рр., Революція Гідності 2013 – 2014 рр.

Сьогодні Україна відзначає 28-річчя незалежності в умовах збройної агресії Росії проти суверенітету та територіальної цілісності України. Українські бійці на фронті так само відстоюють незалежність і соборність України, як їхні попередники майже 100 років тому. Нині Україна захищає право на власну історію, культуру, на власну ідентичність.

Виставка працює з 5 серпня по 6 вересня в бібліотеці ім. О. Шварцмана за адресою: м. Київ, вул. Стрітенська, 4/13 (вхід із двору).

Графік роботи: нд.-чт. – 11:00-18:00, пт., сб. – вихідні.

Вхід вільний.

Довідки за тел.: +38 044 272-39-18, 299-91-77

http://mdch.kiev.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux