Головна  →  Новини  →  16 лютого 2017

У Шевченківському районі реалізовуватимуть проект «Сталість ВІЛ-послуг»

У Шевченківському районі реалізовуватимуть проект «Сталість ВІЛ-послуг»
 
Сьогодні голова Шевченківського району Олег Гаряга підписав Меморандум про співпрацю у сфері надання ВІЛ-послуг на місцевому рівні. Передусім представникам ключових груп населення з підвищеним ризиком зараження ВІЛ і людям, які живуть із ВІЛ. Документ у межах пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг» також власними підписами затвердили заступник голови КМДА Микола Поворозник та виконавчий директор БО «100 відсотків життя. Київський регіон» Лада Булах.
«Контроль поширення ВІЛ є стратегічним питання для всієї нашої країни, для столиці зокрема. На сьогодні в Києві показник поширеності інфекції перевищує середній по Україні майже на третину і становить 407 людей на 100 тис. населення. Впевнений, що дані цифри суттєво занижені. Адже в нашому місті досі не сформований механізм швидкого діагностування ВІЛ та вчасної зупинки його подальшого розповсюдження. Але ми на вірному шляху. Підписаний Меморандум – значний крок у боротьбі з ВІЛ», - зазначив голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга.
Основним завдання проекту «Сталість ВІЛ-послуг» є розробка сталої моделі надання ВІЛ-послуг та системи фінансування життєво важливих послуг для представників найбільш уразливих груп населення та людей, що живуть з ВІЛ. Зокрема, вона передбачає якнайшвидшого виявлення ВІЛ і забезпечення подальшого лікування, інтеграцію ВІЛ-послуг у суспільну свідомість, впровадження експрес-тестування, роботу з поведінковими змінами людини, коли вона дізналася про свій діагноз, направлення у відповідний заклад на лікування, а також вирішення кадрових питань, що включає як фаховий рівень медпрацівників, так і гідне для них матеріальне заохочення.
Пілотний проект розрахований перш за все на фахівців закладів первинної та спеціалізованої медичної допомоги, споживачів ін’єкційних наркотиків, ВІЛ-позитивних споживачів наркотиків, учасників програми замісної підтримуючої терапії.
Наразі проект вже діє в Оболонському та Подільському районах, від сьогодні – Шевченківському та Дарницькому, а також заплановано підписати угоду з Солом’янським районом столиці.
Нагадаємо, 8 грудня 2016 року Київська міська рада затвердила Міську цільову програму протидії епідемії ВІЛ-інфекції на 2017-2021 роки. Прийнята Програма є важливим стратегічним документом, що визначає регіональну політику в сфері ВІЛ/СНІДу на найближчі 5 років у частині поширення можливостей для своєчасного виявлення та профілактики ВІЛ-інфекції, а також забезпечення якісної і доступної медицини людям, які живуть із ВІЛ/СНІД. Програма розроблена відповідно до міжнародних вимог у рамках реалізації глобальної ініціативи Стратегія Фаст Трек у великих містах. Це означає, що до 2021 року 90% людей, які живуть із ВІЛ, будуть знати про свій ВІЛ статус і 90% таких людей отримуватимуть ефективне антиретровірусне лікування.
На реалізацію заходів Програми у 2017 році передбачене фінансування з міського бюджету в розмірі понад 41 млн. грн. Окрім того, очікується надходження суттєвої допомоги у вигляді технічної допомоги крупних міжнародних донорських організацій. За кошти бюджету м. Києва передбачається суттєве збільшення охоплення населення тестуванням на ВІЛ-інфекцію, розвиток людських ресурсів, забезпечення доступу до якісних медичних послуг для людей, які живуть із ВІЛ.
 
Перейти до спискуВерсiя для друку