Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Відбулася онлайн – презентація видання «Меморандум про незалежність України, представлений на Мирну конференцію делегацією Української Республіки»

Опубліковано 21 грудня 2020 року о 13:45

15 грудня 2020 року Музей історичного центру міста Києва за сприяння  Управління культури,туризму та охорони культурної спадщини Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації  провів онлайн- презентацію двомовного (з факсимільним відтворенням оригіналу) видання «Меморандум про незалежність…» у «Медіацентрі» Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв. Модератор заходу – Наталія Клименко. ФОТОЗВІТ

Документ, який свідчив про тисячолітній спадок державності України і підтверджував історичну обґрунтованість її відновлення у ХХ ст., документ , з  яким делегація Української Народної Республіки у 1919 у Парижі відстоювала право українського народу на свій суверенітет і який відіграв ключову роль в інформаційному прориві України на міжнародній арені на початку ХХ ст.,був виданий невеликим накладом французькою мовою у паризькій друкарні.

Упродовж 100 років він не згадувався у працях і документах, що стосувалися Української революції 1917-1921 рр. Єдиний спосіб прорвати інформаційну блокаду – зробити переклад й видати історичний документ. Сьогодні раритет , якому 100 років, уперше українською мовою оприлюднено для науковців, викладачів і студентів вишів, усіх , хто цікавиться історією, дипломатією та культурою України.

Примірник «Mémoire…» з приватного зібрання  відомого колекціонера Віктора Киркевича музей експонував у виставкових проєктах 2016-2020 рр.

Над проєктом працювали: автор ідеї  проєкту та передмови – Наталія Клименко, директор музею,заслужена працівниця культури України; автор перекладу з французької мови – Надія Наумова, головний зберігач фондів музею; автор вступної статті – Дмитро Гордієнко, кандидат історичних наук, ст.науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім.М.С.Грушевського.

Оцінка видання і заходу поважними гостями онлайн – презентації :

- заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар: «Публікація цієї праці – це надзвичайно великий доробок знань про українську дипломатію… З нашого боку буде повна підтримка для її популяризації серед наших партнерів за кордоном і для наших посольств.»

- Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Вадим Омельченко: «Дозвольте висловити слова вдячності тим , хто ініціював і зреалізував цей проєкт. Це дуже важливо. Я особисто від себе скажу, що ви дали мені в руки дуже важливий інструмент. При комунікації з нашими французькими друзями, вони кажуть, що про Україну, на жаль, вони знають дуже мало. Це видання є одним з доказів того ,що Українська Держава, має свої корені .Зараз , як і 100 років тому, в Парижі нам доводиться доводити всьому світу, і в Нормандському форматі, що ми маємо право на незалежність і, як 100 років тому, мусимо давати опір тим, хто посягає на наші цінності і свободу… Я вас дуже запрошую до Парижа. Ми надамо вам декілька майданчиків, де ми зможемо з вами ще раз повернути історію в сучасність .»

- ректор Дипломатичної академії України Геннадій Надоленко: «Щиро дякую за запрошення долучитись до такого історичного документа для України. Під час Української революції  була створена національна  Українська Держава…Представлена декларація якраз закріпила основи Української Держави, зробивши перший крок до відновлення історичної справедливості - самовідродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Публікація важливий і абсолютно необхідний крок на шляху до осмислення, як історії , так і майбутнього нашої держави. Пропоную організаторам, основуючись на цьому документі, подумати над серією лекцій для слухачів Дипломатичної академії. Будемо раді бачити вас тут і співпрацювати далі.»

-  Міністр закордонних справ України (2007 – 2009) Володимир Огризко: «Насамперед, хотів подякувати  Вам особисто , Наталіє Михайлівно , за Вашу ініціативу і за ту Вашу особливу любов до нашої української історії, за те натхнення , з яким Ви організовуєте ці важливі заходи в рамках музею, який Ви зараз очолюєте… Кожна з таких акцій – це наша відповідь на оці інформаційні атаки, які не припиняються і які будуть продовжуватись…Кожна така подія – це увага до України, це те , що робить нас більш впізнаваними, більш зрозумілими, а відтак і більш прогнозованими. Ще раз хочу привітати усіх учасників цієї події і, відштовхнувшись від неї, розробити цілу систему заходів, що допомагатиме нам популяризувати Україну на міжнародній арені.

Участь у заході взяли також : Надзвичайний і Повноважний Посол , Посол України у Швейцарській Конфедерації (1992 – 1997 ) Олександр Сліпченко, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірина Матяш, директор Музею Української революції 1917 – 1921 рр. Олександр Кучерук, доктор історичних наук Валентина Піскун.

У обговоренні брали участь студенти історичного факультету Київського  Національного університету ім. Т. Шевченка .

Відео:

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux