Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Проходження програми для кривдників

Опубліковано 12 січня 2024 року о 15:32

Статтею 24 Закону України від 7 грудня 2017 року № 2229-VІІІ «Про запобігання та протидію домашньому насильству»  передбачено направлення кривдника на проходження програми для кривдників, як одного із видів спеціального заходу щодо протидії домашньому насильству.

Цією Типовою програмою передбачено комплекс заходів за результатами оцінки ризиків, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до власних вчинків та їхніх наслідків, до виконання батьківських обов’язків, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Кривдника може бути направлено судом на проходження Типової програми на строк від трьох місяців до одного року у випадках, передбачених законодавством.

Також кривдник може брати участь у цій Типовій програмі за власною ініціативою на добровільній основі.

Реалізація програми для кривдників в Шевченківському районі буде здійснюватися в Центрі у справах сім’ї та жінок Шевченківського району міста Києва  психологом вищої категорії Віленським Ігорем Леонідовичем, контактний номер телефону: (044)468-18-56.

 Адреса Центру: м.Київ, вулиця О.Теліги,43.

Графік роботи: з понеділка по п’ятницю, з 10.00 до 17.00 год.

За направленням Ви можете звернутись до відділу з питань запобігання та протидії насильству, торгівлі людьми та гендерної політики Управління соціального захисту населення Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації за адресою: проспект Берестейський,15, каб.1, тел. 236-14-79.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) – це форма гендерно зумовленого насильства (ГЗН), що включає зґвалтування, сексуальне рабство, примус до проституції, примусову вагітність, примусовий аборт, примусову стерилізацію, примусовий шлюб, а також будь-яку іншу форму сексуального насильства порівнянної тяжкості, вчиненого щодо жінок, чоловіків, дівчат або хлопців, яка напряму чи опосередковано пов’язана з конфліктом.

СНПК може переслідуватись як:

  • Злочин проти людяності (п.п g ч.1 ст. 7 Римського статуту – зґвалтування, сексуальне рабство, примушення до проституції, примусова вагітність, примусова стерилізація чи будь-яка інша подібна за тяжкістю форма сексуального насильства)
  • Воєнний злочин (п.п xxii п.b. ч.2 ст.8 Римського статуту – зґвалтування, сексуальне рабство, примушення до проституції, примусова вагітність, як вона визначена в пункті 2(f) статті 7, примусова стерилізація чи будь-яка інша форма сексуального насильства, яка також становить грубе порушення Женевських конвенцій)
  • Геноцид (п.п. b,d ч.1 ст.6 Римського статуту – заподіяння тяжких тілесних ушкоджень або психічного розладу членам такої групи; впровадження заходів, спрямованих на запобігання дітонародженню всередині такої групи)

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом – це воєнний злочин, а такі злочини не мають терміну давності. Тому постраждалі особи можуть звернутись із заявою про вчинення такого злочину у будь-який час, відповідно винна особа буде притягнена до відповідальності  незалежно від того, коли такий злочин був скоєний.

Куди телефонувати в разі СНПК

Національна поліція України – 102 або 0 800 500 202 (колцентр поліції).

Урядова гаряча лінія – 1547.

Національна лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 116 123 або 0 800 500 335.

Цілодобові безкоштовні телефони довіри – 1500 зі стаціонарного телефона або 044 272 15 00 – з мобільного.

Проєкт GIDNA надає безоплатну психологічну домогу жінкам, які пережили сексуальне насильство від російських військових.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux