Головна  →  Новини  →  29 вересня 2017

Вшанування 76-х роковин трагедії в Бабиному Яру

Вшанування 76-х роковин трагедії в Бабиному Яру

29 вересня у Києві відзначають чергові роковини трагедії Бабиного Яру і вшановують пам'ять всіх, хто загинув від рук ворога. Благодійний фонд Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» організував марш пам'яті  присвячений трагедії Бабиного Яру. Перед присутніми виступив посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські. Він зокрема наголосив на тому, що лише за два дні – 29 та 30 вересня 1941-го року, у Бабиному Яру розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

Головний рабин Києва та України Я́ків Дов Бла́йх нагадав усім, що під час фашистської  окупації Києва у 1941—1943 роках, Бабин Яр став місцем масових розстрілів понад 100 тисяч мирних жителів, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих.
Бабин Яр став символом Голокосту, це найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. Це братська могила невинних мирних людей різних національностей: євреїв, українців, ромів та багатьох інших.
У марші пам'яті також взяли участь голова Шевченківської в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга, Генеральний директор Благодійного фонду Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» Марек Сівець, представники громадських організацій, ветерани та інваліди Другої світової війни Шевченківського району, молодь. Голова райдержадміністрації зокрема, зазначив: «Бабин Яр є символом  перестороги людству перед багатоликими силами людиноненависництва і деспотизму.  Нашим моральним обов’язком є виховання нових поколінь на принципах поваги до людської гідності, толерантності, згуртування людей різних етносів, мов і сповідань навколо основоположних цінностей – свободи, незалежності, демократії, прав людини». Олег Олександрович розповів про те, що його рідна бабуся під час Другої світової війни врятувала багатьох євреїв, за що отримала звання Праведника народів світу.
Минулого року в Києві на державному рівні відзначили 75-ту річницю трагедії Бабиного Яру.
Уряд України та міська влада підтримує ідею створення в Києві, саме на території Бабиного Яру, меморіального комплексу, який органічно міститиме в собі трагедію київських євреїв – як одну із сторінок Голокосту, так і трагічну долю військовополонених, як приклад жертовної боротьби українського підпілля та відкриття Меморіального музею пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру.
З ініціативи та за підтримки Шевченківської райдержадміністрації відбулася велика реконструкція території Заповідника. Здійснено благоустрій території Національного історико-меморіального заповідника „Бабин Яр” із заміною мощення трьох алей, перенесено і встановлено на початок майбутньої Алеї Праведників пам’ятник розстріляним у Бабиному Яру дітям, проведена реставрація пам’ятного знаку “Менора”, встановлено пам’ятник розстріляним ромам.
Це - важливий і непростий проект, реалізація якого повинна відбуватися з урахуванням найкращого світового досвіду, на прикладі меморіального комплексу «Яд-Вашем» в Єрусалимі та Національного меморіального музею Голокосту у Вашингтоні. Основне завдання - об'єднати навколо фінансування цього проекту максимальну кількість меценатів для увіковічнення пам'яті загиблих. Було б гарно, реалізувати ці плани до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру".
Перейти до спискуВерсiя для друку