Головна  →  Новини  →  7 травня 2021

Книжкова виставка в режимі онлайн «Доки пам’ятаємо, живемо!» до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у бібліотеці ім. А. Костецького для дітей

Друга світова війна болем відзивається й понині в серці кожного українця. Адже  територією України війна прокотилася двічі – від Берліну – до Берліну.

Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. Ми не маємо права забувати про це. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

Запрошуємо до перегляду книжкової виставки!

1. Багряний І. Огненне коло: повість // І.Багряний. Вибрані твори. – Київ : Книга, 2007. – С. 221 – 334.

В основу твору покладено неоднозначну історію української дивізії СС «Галичина». У липні 1944 р. під містом Броди на Львівщині було розбито німецьку армію, на боці якої воювала ця дивізія. Весь трагізм ситуації полягав у тому, що українці воювали по різні сторони барикад, одне проти одного. «І треба було мати воістину синівську любов до свого народу, а водночас і видатний талант, щоб уже тоді зважитись у художній формі, мужньо й правдиво, одначе без відчаю, сказати перед усім світом про те, що сталося, і чого ніхто, крім Багряного, не зміг, не зумів» (О.Шугай).

2. Буханенко, Д. П. Катакомб з моря не видно / Д.П.Буханенко. – Одеса : Маяк, 1990. - 205с.

Під час війни в партизанських загонах, які діяли в одеських катакомбах, були діти. Вони ставали розвідниками, зв’язковими, брали участь у бойових операціях. Ці історично правдиві факти лягли в основу художньої повісті «Катакомби ведуть до моря», що вийшла окремою книгою в 1985 році. У другій частині – «Катакомб з моря не видно», яка є продовженням першої і разом з нею складає цю книгу, читачі знову зустрінуться з Тарасиком, Оленкою і їх вірним другом – вівчаркою Бураном, які вже встигли запам’яталися і полюбитися їм.

3. Вікопомний подвиг : Фотоальбом. – К., 2006. – 216 с.

Мовою фотографій, плакатів та кадрів кінохроніки видання розповідає про Україну в роки Другої світової війни.

4. Гончар О. Людина і зброя : роман / О. Т. Гончар. – Харків : Фоліо, 2007. – 638 с. – (Українська література).

Війна - це тяжка праця, і роблять її прості солдати. Це вони йдуть в атаку під ураганним вогнем, це вони, місяцями сидячи в окопах, стримують ворога, це вони гинуть під кулями та бомбами. Колись, у той час, як омріяна Перемога вже була зовсім близько, Олесь Гончар поклявся: "Якщо тільки залишуся живим, я напишу про вас!". І письменник дотримав слова. Роман "Людина і зброя" - це вшанування пам"яті загиблих друзів, учорашніх школярів та молодих студентів, які пішли на війну, щоб захистити тих, хто залишився вдома.

5. Гуцало Є. Діти війни ; Озброєні діти : [оповідання] / Є. Гуцало // Пролетіли коні : оповідання та повісті / Є. Гуцало. — Київ, 2008. — С. 80-104. — (Бібліотека Шевченківського комітету).

Оповідання написані письменником, який в роки війни теж був дитиною. В першому з них він майстерно розповідає про ігри дітей війни. А гралися вони у життя дорослих. Синок тітки Огірчихи удавав із себе поштаря і розносив фронтові листи. Хариті він вже який раз приносить похоронку на батька, а дівчинка плаче і просить наступного разу приносити цю звістку не їй, а Гані, хоч її батько ще воює. Ще страшніша картина постає в оповіданні «Озброєнні діти». Його герої – малі пастушки – збирають всюди боєприпаси. Вони стріляють із пістолетів, а патрони кидають у вогонь. Юрко Блажчук зізнається, що в нього усього наховано стільки, що завтра пішов би в партизани, якби війна не відкотилася так далеко. Та війна не забарилася нагадати про себе: поїздка в лісі на коні разом із дівчиною Варкою виявилася для Юрка останньою.

6. Де гриміли гармати: фотоальбом / упоряд. Є. А. Дерлеменко, Т. Г. Єрошенко, Н. С. Павловська; фото Є. А. Дерлеменка . – Київ : Мистецтво, 1981. – 160 с.

Фотоальбом розповідає про сьогодення тих місць на Україні, де точилися найжорсткіші бої Другої світової війни. Документальні фото часів воєнного лихоліття і хвилюючі зображення пам’ятників і монументів героям, які відстояли свободу й незалежність Батьківщини, створюють яскраву композицію, в якій чітко звучить головна ідея твору: «Ніхто не забутий, ніщо не забуто».

7. Дзвони пам'яті : Книга про трагедію сіл Київщини, знищених фашистами у роки війни. Художні та документальні твори / [упоряд.: Л. Н. Горлач та ін.].  – Київ : Радянський письменник, 1985. – 206 с.

У книзі вміщені художні твори та документальні нариси українських письменників і журналістів.

Використавши архівні матеріали і спогади очевидців, автори нарисів з особливою емоційною силою розповіли про трагічні події, що відбулися під час війни на Київщині: про звірства німецько-фашистських окупантів, про спалені ними села, про героїчну боротьбу народних месників з ненависним ворогом.

Ратну звитягу й духовну велич радянських людей уславили у своїх творах О. Довженко, О. Гончар, А. Шиян, Б. Олійник, П. Осадчук.

8. Довженко, О.П. Україна в огні : щоденник, кіноповість, оповідання / О.П.Довженко. – Харків : Фоліо, 2010 . – 351с.

Представлена у книзі кіноповість Олександра Довженка відображає події Другої світової війни, долі простих селян. Письменник показує всю глибину народного горя в окупації, торкається питання зрадництва, але не тільки війна в полі зору автора. До книги також увійшли щоденникові записи автора 1941–1945 рр. та оповідання «Незабутнє».

9. Загребельний, П. А. Європа-45: роман / Павло Загребельний; упоряд. М.Жулинського; Ін-т літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України. – К. : САКЦЕНТ ПЛЮС, 2015. – 608 с., 27 с. іл.

Доля звела героїв роману на війні, а ненависть до фашизму об'єднала. То був маленький інтернаціональний бойовий загін під командою українця Михайла Скиби. Голодні, загнані, зморені люди потрапили у самий вир війни і боролися з нею усіма своїми силами, подолали неможливі перешкоди, пройшли крізь пекельну небезпеку, щоб внести свою частку у Велику Перемогу.

10. Київ у роки Другої світової війни. (1939 – 1945) // Ілюстрована історія Києва. – К. : Фенікс, 2012. – С. 247-287: іл.

Київ - одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста.

Одній із найтрагічніших сторінок історії столиці України – рокам Другої світової війни присвячений  розділ ІХ цієї книги.

11. Кузнєцов, А. Бабин Яр / Анатолій Кузнєцов. – К. : «Саміт-Книга», 2009. – 352 с., іл.

Восени 1965 року 36-річний Анатолій Кузнєцов, уже знаний письменник, приніс у редакцію московського часопису "Юность" рукопис документального роману про Київ "Бабин Яр". Над ним працював два роки, але задум виношував протягом двох десятиліть.

В книзі йдеться не лише про трагічні події, які відбувалися в Бабиному Яру в 1941-1943 роках. Твір виявився масштабнішим: це хроніка життя окупаційного Києва, яким його колись побачив 12-річний хлопчик Толя Кузнєцов.

Він розповів про знищення Хрещатика у вересні 1941, яке здійснили не німці, а енкаведисти (він перший про це написав). Про підрив Успенського собору в Лаврі. Про те, що більшість киян раділа втечі радянської влади. Так життя в окупації ще ніхто не подавав. «Я пережив усю німецьку окупацію в Києві, на Куренівці, поруч з Бабиним Яром. Події 1941 року наклали відбиток на все моє життя. Можливо, я і письменником став тільки тому, що мав потребу розповісти про страшну трагедію, яка розігралася на моїх очах», - так пояснив письменник згодом.

12. Левітас, Ф.Л. Друга світова війна: український вимір / Фелікс Левітас. – К. : Наш час, 2012. – 212 с.

Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-мериканську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939—1945 років. Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен. Видання розраховане на викладачів і студентів ВНЗ, учителів і старшокласників, а також на всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

13. Малаков, Д. В. Київ. 1941-1943. Фотоальбом / Д.В.Малаков. – К. : Видавництво «КИЙ», 2000. – 268 с.

Книга, в якій відомий історик Дмитро Малаков висвітлює період окупації Києва нацистами під час Другої світової війни. На основі унікальних документальних фотофактів автор, який багато років займається реконструкцією київської трагедії 1941-1943 рр., дає повну картину подій майже сімдесятилітньої давнини.

14. Самчук У. Чого не гоїть огонь : Роман. – К. : Український письменник, 1994. – 233с.

У горнилі Другої світової війни Українська повстанська армія веде жертовну боротьбу за Україну поміж двох неукраїнських сил — радянської і нацистської. Стрімко розгортається сюжет твору. Гасло героїв роману «Чого не гоїть огонь», воїнів УПА: «Боєць — не той боєць, хто метиться, а той, хто боронить право, правду й закон». Провідний мотив твору — народження нової української людини, лицаря — сильного, незалежного, готового до самопожертви. Вражають глибина і пророцтво роздумів Уласа Самчука про долю України, вірою в майбутнє якої пронизана його творчість.

15. У вічному боргу. Книга пам'яті України. Місто-герой Київ [Текст] / Г. Є. Ясєв [та ін.] ; ред. І. П. Данькевич. - К. : Пошуково-видав. агенство "Книга Пам'яті України", 2005. - 772 с.: іл.

Ця книга вміщує нові архівні справи, що відкриваються, дозволяють не тільки поповнювати поіменні списки втрат, що, звичайно, є головним змістом Книги Пам'яті, а й глибше висвітлювати окремі факти та події,  робити грунтовніші узагальнення і висновки щодо наслідків війни. Йдеться, насамперед, про долю переможців, збереження пам'яті про важку воєнну пору.

16. Україна під час Другої світової війни (1939 – 1945 рр.) // Хрестоматія з історії України / Упоряд. Та автор коментарів Уривалкін О.М.. - . Київ : КНТ, 2007. С. 402-440.

Розділ книги містить історичні документи, фрагменти мемуарів, досліджень та статистичні дані, що відображають події в Україні  під час Другої світової війни.  Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів та учнів, усіх, хто цікавиться минулим українського народу.

Більше книг за цією темою ви можете знайти, скориставшись зведеним «Електронним каталогом ЦБС Шевченківського району м. Києва» http://shevcbs.kiev.ua/elektronnyj-katalog/, або

«Електронним каталогом ЦБ ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва» http://zra.kiev.ua:8081/MarcWeb/

 

Перейти до спискуВерсiя для друку