Головна  →  Новини  →  29 січня 2021

Центральна районна бібліотека ім. Є. Плужника та Музей історичного центру міста Києва провели бесіду – реквієм «Ми Україною жили, за Україну полягли»

На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних,  молодих…
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! …

П. Тичина

 

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який став для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

День пам’яті Героїв Крут – ключова дата в модерній історії України.

Вшановуючи цю визначальну дату в історії Української держави Центральна районна бібліотека ім. Є. Плужника та Музей історичного центру міста Києва 28 січня 2021 року провели бесіду – реквієм «Ми Україною жили, за Україну полягли». ФОТОЗВІТ

Цікава, емоційна, насичена фактами і документами, розповідь директора Музею  Наталі Михайлівни Клименко повернула нас до тих трагічних і героїчних подій, що відбувалися на відтінку залізничного шляху між Ніжином і Бахмачем, у районі нікому не відомої станції Крути 29 січня 1919 року. Ми отримали відповіді на питання, що хвилюють кожного українця: за що загинули ті «славні, молоді» і які обставини привели їх на Аскольдову могилу у Києві, щоб навіки поховати там, покривши їх невмирущою  славою. Що вчинили вони героїчного, достойного того, щоб перший президент самостійної України Михайло Грушевський назвав їх героями?

Завдяки звитязі та сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. У цей час відбувалися переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. 9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут часто називають «першими «кіборгами».

Бій під Крутами став боєм за майбутнє України.

До заходу було підготовлено книжкову виставку, присвячену КРУТАМ, на якій представлена література з фондів бібліотеки та фондів музею.

Родзинкою виставки стала книга полковника УНР  В. Зарицького «Крутянська подія», видана у Чікаго 1972 року. В книгу увійшли спогади учасників тих буремних подій: «Бій під Крутами» сотника Аверкія Гончаренка та «Історія формування Студентського куреня й опис бою під Крутами» студента Ігоря Лоського.

Дякуємо директору Музею історичного центру міста Києва  Наталі Михайлівні Клименко за цікаву та змістовну розмову, а також за можливість переглянути книжкові раритети, представлені на виставці.

Слава Україні! Героям слава!

Перейти до спискуВерсiя для друку