Головна  →  Новини  →  3 червня 2022

У Києві 8 червня запрацює Кризовий центр, де допомагатимуть особам із гострими стресовими станами, спричиненими військовою агресією

8 червня у столиці розпочне роботу Київський міський кризовий центр «Соціотерапія», у якому безкоштовно надаватимуть спеціальну антистресову допомогу цивільним, котрі пережили кризові події під час загострення воєнних дій на території України. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

«Із перших днів повномасштабної агресії РФ ми організували у столиці можливість отримання психологічної та психотерапевтичної допомоги за телефоном. Окрім телефону довіри, фахівці комунальних профільних закладів надавали професійну підтримку навіть із особистих мобільних. Із 24 лютого проведено понад 3,5 тисячі таких консультацій. Тож у затребуваності такої послуги сумнівів немає. Та було зрозуміло, що знадобиться більш фундаментальна антистресова допомога. Тому ми розпочали підготовку до відкриття спеціального відділення – розробили програму, обрали методики, підготували фахівців», – розповіла Валентина Гінзбург.

За її словами, в основу програми роботи з постраждалими у новому Центрі покладено авторську концепцію структурної кризової терапії.

«До реабілітаційного курсу входять заняття із психологічної корекції у групах, індивідуальна робота з психологом, опанування технік самодопомоги при стресі, технік релаксації та багато іншого. Головна мета – ефективно допомогти людині з гострою стресовою реакцією, тривожними та депресивними розладами навчитися контролювати свій стан, адаптуватися та повірити в майбутнє, захотіти жити, а не існувати, змирившись із тим, що кожен день спричиняє біль та страждання», – пояснила директорка Департаменту.

Вона зазначила, що звертатися до Кризового центру можуть усі, хто відчуває необхідність допомоги фахівців.

У центрі допоможуть людям, які перебували в зоні бойових дій, були в окупації або евакуйовані зі своєї домівки, яких переслідують обсесивні або суїцидальні думки, яким складно пережити втрату, які стали жертвою фізичного або сексуального насильства чи були свідками насильницьких дій над іншими тощо.

Програма кризової терапії розрахована на 4 тижні. Важливо, що впродовж усього курсу необхідно перебувати в Центрі, адже така реабілітація передбачає повне «занурення» у процес. Проживання і харчування безкоштовні – так само, як і сам курс.

«Наш менталітет ще не зовсім приймає факт необхідності допомоги фахівців, коли йдеться про душевні страждання. І є побоювання, що багато з тих, кому це дійсно потрібно, просто не дійде до Центру. Я закликаю все ж таки спробувати. Особливо тих, хто зацікавився цим повідомленням настільки, щоб дочитати його до кінця. І думав при цьому про себе або про близьку людину, яка пережила страшні події. Якщо вагаєтеся, просто зателефонуйте до клініки та проконсультуйтеся. А раптом це те, що вам наразі необхідно?» – закликала Валентина Гінзбург.

Телефони для довідок чи запису до Київського міського кризового центру «Соціотерапія»:

  • (044) 524-89-90, (044) 258-68-91, (044) 524-44-71, (044) 524-34-93.

За інформацією: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку