КМДА Київська міська державна адміністрація


7 квітня 2021

«Київ спортивний» стартує у День спорту та День здоров’я

Щорічно світова спільнота 6-7 квітня відзначає Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку, проголошений згідно з рішенням ГА ООН від 23 серпня 2013 року, та Всесвітній день здоров’я, проголошений на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в 1948 році.

Як зазначається у відповідній оонівській резолюції, спорт, який є одним із інструментів освіти, розвитку і миру, сприяє зміцненню співробітництва, солідарності, терпимості, розумінню і соціальній інтеграції, як на місцевому, так і на національному і міжнародному рівнях. Його внутрішні цінності, такі як командний дух, чесність, дисциплінованість, повага до супротивника і правил гри сприймаються в усьому світі і можуть застосовуватися для зміцнення солідарності, соціальної згуртованості та мирного співіснування. Спорт об’єднує нас навколо позитивних цінностей і сприяє зміцненню культурі діалогу за межами національних кордонів. Історія спорту свідчить про те, що він здатен руйнувати стереотипи, ініціювати й посилювати рух за права і гідність кожної людини, привертаючи до них увагу всього світу.

Відомо, що на сьогодні майже два мільярди людей у світі є недостатньо фізично активними. Фізично активні діти на 15% частіше вступають до вишів, а фізично активні підлітки менш схильні до куріння, вживання наркотиків, ризикованої сексуальної поведінки і як результат – ранньої небажаної вагітності. У дитини з активними мамою і татом у два рази більше шансів вирости теж активною людиною. Недостатня фізична активність є причиною 6% усіх випадків захворювань серцево-судинної системи, 7% випадків захворювань цукровим діабетом 2-го типу і 10% випадків раку грудей і раку товстої кишки. Інвестиції в спорт, включно з часом, обладнанням і приміщенням, втричі більш рентабельні, ніж затрати, пов’язанні з медичним обслуговуванням.

Змагання, гра, розвага, активний відпочинок, численні інтелектуальні вправи, досягнення кращих результатів, тренування фізичних та інших навичок, ось лише невеликий перелік тих видів діяльності, які включає в себе це широке поняття. І не дивлячись на максимальний накал зусиль і емоцій, які іноді додаються при занятті спортом, однозначно одне - це абсолютно мирний процес. Він сприяє розвитку і є життєствердним в усіх відношеннях.

Зазвичай, у ці дні (День спорту та День здоров’я) влаштовують всілякі спортивні змагання, зокрема 10-кілометрові забіги і марафони, колективні спортивні ігри, різноманітні рухові активності (рухавки, майстер класи тощо).

Однак цьогоріч, на превеликий жаль, ураховуючи карантинні обмеження у ці дні, ми можемо зайнятися лише фізичною культурою, настільними та онлайн-іграми, здебільшого в своїх домівках.

А також – знайти в м. Києві об’єкти та пам’ятні знаки, пов’язані зі спортом.

Отже, Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація (відділ молоді та спорту) та Інформаційно-творче агентство «ЮН-ПРЕС» Київського палацу дітей та юнацтва розпочинають новий квест-вікторину в рамках проекту «Київ очима молоді».

ЗАВДАННЯ КВЕСТУ

  • Знайти в столиці України споруди, місця, пам’ятні знаки, людей, пов’язані з темою «Київ спортивний».
  • Сфотографуватися поруч з об’єктом. За неможливості дістатися до об’єкту – знайдіть можливість розмістити своє фото поруч із інтернет-скріном.
  • Відповісти на питання вікторини.

Відповіді надсилати на адресу: [email protected]  до 25/04/2021.

 ПОЇХАЛИ!

1. Що це за подія? Де знаходився стадіон, який прийняв сотні, а то й тисячі глядачів і учасників? Що зараз знаходиться на цьому місці?20 серпня 1913 року в місті Києві розпочалася найвидатніша спортивна подія

2. Під час якої Олімпіади в Києві у небі над Сирецьким повітроплавальним клубом поручик Нестеров здійснив вперше в світі елемент повітряної акробатики, який увійшов в історію під назвою……………

Яка назва цього повітряного віражу? Де знаходиться пам’ятник Петру Нестерову і його досягненню?

3. В кінці Студентської вулиці зараз розташується бізнес-центр, тут займаються комерцією. А сто років тому на цьому місці кипіли спортивні пристрасті: в 1912 році запрацював перший київський стадіон.

Як він називався?

4. Що це за стадіон? Кому біля нього встановлено пам’ятник?До революції 1917 року на цьому місці знаходилося містечко розваг для багатих киян під назвою «Шато-де-Флёр» («Замок квітів»). А в 1933 році тут було відкрито спортивне поле з трибунами на 18-20 тисяч глядачів, перша по-справжньому солідна арена Києва.

5. В 1939 році на пустирі між Лук’янівкою і Шулявкою побудували новий стадіон «Зеніт» для працівників хлібозаводу імені Петровського. Саме на цьому стадіоні в 1941 році відбувся легендарний «матч смерті», в якому футболісти київського «Динамо» перемогли футбольні команди вермахту. 

Як зараз називається цей стадіон? Що вам відомо про «матч смерті?»Знайдіть пам’ятник розстріляним футболістам.

6. На місці грандіозної Всеросійської виставки досягнень народного господарства після приходу до влади більшовиків, було вирішено будувати міський центр фізичної культури киян. Ініціатором будівництва стадіону став угорський революціонер Лайош Гавро, призначений київським губернським воєнним комісаром. 12 серпня 1923 року «Червоний стадіон імені Льва Троцького» було відкрито. 22 червня 1941 року цей стадіон мав відкритися грандіозним футбольним матчем після великої реконструкції. Але на Київ уже падали німецькі бомби.

Про який стадіон іде мова? Скільки разів він змінював назву?

7. Один із найстаріших «циклодромів» у Європі, збудований у 1913 році на місці Афанасіївського яру, який засипали в кінці XIX століття. У 2009 був зруйнований за згодою міської влади в зв’язку з будівництвом житлового будинку з паркінгом. У 2014 році цю споруду почали відновлювати, і він знову запрацював після 10 років простою

Що це за споруда? Знайдіть там міні скульптурку

8. Ця споруда – типовий довгобуд, хоча поруч взимку тренуються ковзанярі.

Про яку споруду йде мова? Назвіть заклади, де в Києві тренуються й змагаються хокеїсти й ковзанярі.

9. У 1867 році було засновано Київське товариство випробувань коней, незабаром почалися кінні змагання. У 1915—1916 роках для нього збудована кам'яна будівля в стилі неоренесанс на Печерську. У будівлі була крита двох'ярусна трибуна завдовжки близько 125 метрів, здатна вміщати більше чотирьох тисяч чоловік одночасно. Вперше ідея забудови поля іподрому виникла у 1930-і, коли у Київ переносилася столиця України. Але того разу вона не була реалізована. Вдруге до неї повернулися через 30 років. Печерський кінний заклад був закритий у 1965 році. Його поле забудували, будівля залишилась до нашого часу.

Сфотографуйте цю будівлю. Де зараз знаходиться (виживає) єдиний в Україні державний кінний  заклад?

10. Найдавніші в Україні спортивний аеродром і автодром.

Як і чим вони живуть зараз? Який об’єкт встановлено на вході до аеродрому?

11. У цьому водному Палаці тренуються і змагаються «золоті рибки»

Як він називається? Сфотографуйте цю будівлю

12. Які види спорту культивуються на Трухановому острові? Що таке «Мала флотилія?»

Назвіть види спорту і дайте пояснення щодо «Малої флотилії»

13. Тут цілодобово навчаються юні спортсмени.

Що це за заклад? Скільки їх у м. Києві? Назвіть видатних спортсменів – випускників цього навчального закладу. Розкажіть чиюсь із них життєву історію.

14. У парку навпроти червоного корпусу Національного університету ім. Т. Шевченка присіли за столиком бронзові шахісти.

 Знайдіть їх і сфотографуйтеся поруч або знайдіть фото на інтернет-ресурсах.

15. На шляху стрімкого професійного вдосконалення Сікорський сам випробує сконструйовані ним аероплани й особисто здійснює експериментальні польоти з пасажирами. За сконструйовані ним чотиримоторний літак «Руський витязь», літак-велетень «Ілля Муромець» та інші розробки та авіаційні рекорди Сікорскький неодноразово отримує високі нагороди. В страшному 1918 р. молодий інженер емігрує до Франції. Від 1919 року він громадянин США, де невдовзі засновує компанію Sikorsky Aircraft. Згодом він стає автором трансатлантичного гідроплана, серійного гелікоптера та багатьох інших літальних апаратів, що забезпечили світовий прорив у галузі повітряного транспорту. Саме на гелікоптерах Сікорського вперше було здійснено переліт через Атлантику (1967) і, з дозаправленням у польоті, – через Тихий океан (1970).

Мінімодель першого гвинтокрила Сікорського, створена скульптором Юрієм Білявським, нагадує кожному з нас: мрії здійснюються! Знайдіть цю скульптуру, біля будинку, де юний винахідник створив свою першу повітряну машину.

16. Ця скульптура присвячена одному з найпопулярніших персонажів українського епоса — богатирю Кирилу Кожум'яці, який нібито мешкав в Києві і тут-таки здійснив самий відомий з своїх подвигів — переміг великого і страшного Змія. В мирний час Кирило, як і всі його сусіди, виробляв шкіри, звідси і походить його прізвисько. Ця місцевість і досі носить старовинне ім'я — Кожум'яки.

Але знаходиться скульптурка далеко від урочища Кожум'яки. Вона прикрашає один із спортивних клубів. Знайдіть її.

17. В 1934 році у Київському Палаці піонерів і школярів розпочали свою роботу спортивні секції.

З яких видів спорту починався в 1934 році Київський Палац піонерів і школярів? Які види спорту розвиваються зараз у Київському Палаці дітей та юнацтва.

18. У місті Києві працював єдиний підлітковий клуб за місцем проживання, в якому займались юні фехтувальники.

Назвіть цей клуб та район міста Києва, в якому він розташований. Зробіть фото входу до об’єкту або скрін-фото.

19. Розкажіть про найвідоміших спортсменів міста Києва, які стали Олімпійськими чемпіонами та рекордсменами світу.

Назвіть їх імена, види спорту, знайдіть їх фото в інтернет-ресурсах

20. Найвідоміший дитячий шаховий центр у місті Києві.

Назвіть цей заклад та район міста Києва, в якому він знаходиться. Знайдіть його фото в інтернет-ресурсах.

21. Найкраща на вашу думку спортивна локація, що розташована у парковій зоні та скверах міста Києва

Назвіть її, назвіть район міста Києва, сфотографуйте або знайдіть фото в інтернет-ресурсах.

22. Що таке рухова активність.

Як ви розумієте поняття рухової активності та які ви знаєте види рухової активності?

Які види рухової активності культивуються в м. Києві?

23. Назвіть прізвище легендарного українсько-радянського спортсмена-гімнаста, випускника Київського інституту фізичної культури, 7-разового Олімпійського чемпіона, почесного громадянина міста Києва:

Хто він? знайдіть фото в інтернет-ресурсах.

24. Чи знаєте ви скільки дитячо-юнацьких шкіл працює у вашому районі?

Назвіть район міста Києва та кількість цих закладів.

25. Коли офіційно відмічається День фізичної культури і спорту в Україні? З якого часу?

Назвіть дату.

26. Розкажіть про дитячий спортивний клуб або цікавий спортивний заклад вашого району.

Назва клубу? Його історія та фото

Додаткова інформація -  за телефонами: 0936727832, 0679032571, 0992333187 – Наталя Плохотнюк



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.