КМДА Київська міська державна адміністрація


5 грудня 2019

Через інструменти державної підтримки можна стримати зростання платіжок за житлово-комунальні послуги, — Альона Бабак

Через інструменти державної підтримки можна стримати зростання платіжок за житлово-комунальні послуги, — Альона Бабак

На сьогодні в платіжці кожного громадянина 70% становлять витрати на енергетичні ресурси: на теплову енергію, на газ, на електрику, на воду. Тож держава пропонує українцям, як співвласникам, використовувати Фонд енергоефективності, як інструмент державної підтримки, для покращення якості свого життя і стримування зростання платіжок. Про це повідомила Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час презентації плану діяльності Мінергіону на 2019-2024 роки.

«На сьогодні отримано 13 заявок. Ми вважаємо, що це добрий старт. Також ми хочемо в 2020 році розробити Стратегію термомодернізації будівель відповідно до 27 директиви ЄС. Це стосуватиметься не лише житлових будинків, а й громадських будівель. І відповідно до цієї стратегії ми розуміємо, що має бути державна підтримка житлового фонду. Що стосується громадських будівель — це мають бути інші механізми, зокрема, енергосервісного підряду, кредитні ресурси, що будуть залучатися органами місцевого самоврядування на реалізацію цієї стратегії. Ми маємо її розробити по роках і щоб всі знали, в яких спосіб будемо наводити лад і забезпечувати енергоефективність в будівлях.

Ми розуміємо, що стратегія буде мертвою, якщо не буде інструментів фінансування. Держава вже акумулювала в Фонд енергоефективності 4,3 млрд грн і у наступних роках фінансування ще зросте. Це ресурс на підтримку термомодернізації житлових будівель, який може стати рушієм економіки. Адже будуть потрібні будівельні матеріали, людські ресурси, підрядні організації, компанії, які займатимуться налагодженням і влаштуванням інженерних установок та обладнання, яке забезпечить енергоефективність. І тому ми вважаємо, що цей ресурс буде суттєвим імпульсом для зростання економіки, поштовхом для розвитку суміжних галузей», — сказала Альона Бабак.

Міністр зазначила, що з урахуванням внеску у 100 млн євро від ЄС та уряду Німеччини, фінансовий ресурс Фонду енергоефектвиності достатньо великий — близько 7 млрд грн і цього достатньо, щоб наступного року почалась більш масштабна і серйозна робота в напрямку термомодернізації житлових будівель.

За інформацією: http://www.minregion.gov.ua/



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.