КМДА Київська міська державна адміністрація


6 листопада 2017

Вшанування пам’яті визволителів Києва за участю керівництва Шевченківського району

Вшанування пам’яті визволителів Києва за участю керівництва Шевченківського району

 

Сьогодні мешканці столиці України відзначають пам’ятну дату – 74 річницю визволення Києва від нацистських окупантів.
У Шевченківському районі столиці відбулися масштабні заходи з вшанування подвигу героїв, які віддали своє життя у роки Другої світової війни.  За участю керівництва Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, ветеранів та інвалідів Другої світової війни, учасників антитерористичної операції і їх сімей, представників підприємств, організацій і установ, громадськості відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку «Захисникам та визволителям міста Києва», що розташований на Площі Перемоги та урочистий мітинг-реквієм «Вічна пам'ять героям!» і покладання квітів до пам’ятника «Воїнам-танкістам – визволителям міста Києва».  

З вересня 1941 року і аж до листопада 43-го - Київ був окупований ворогом. Завершився страшний період, що тривав довгих 778 днів. За цей час місто втратило десятки будівель: був підірваний Хрещатик, у повітря злетіли всі мости, Успенський собор в Лаврі та багато інших пам’яток історії і культури.
Підготовка і сама Київська наступально-визвольна операція тривала понад три місяці. Штурм міста Києва розпочався вранці 3 листопада 1943 року. Запеклі бої на підступах до Києва продовжувались протягом ночі. 7-й гвардійський танковий корпус перерізав шосе Київ-Житомир і попрямував на Київ із західного боку міста, уздовж нинішнього проспекту Перемоги. Танки їхали із увімкненими фарами та сиренами, ведучи інтенсивний вогонь. Ворог не витримав натиску і почав відступати. 5 листопада першим у центр Києва прорвався танк уродженця Вишгордського району, гвардії старшина Никифор Шолуденко. Він був розвідником і його машина ішла на чолі колони техніки. Це до початку війни Шолуденко заочно вчився на у КПІ і тому добре знав західну частину міста Києва. На одному із перехресть між Шулявкою і Борщагівкою старшину було смертельно поранено під час бою із ворожою самохідною гарматою. Його іменем нині названа одна із вулиць міста.   3-ї гвардійської армії з піхотою, в ніч на 4 листопада, пішли в атаку із увімкненими сиренами й засвіченими фарами. 6 листопада 1943 солдати Червоної армії увійшли до Києва, форсувавши з боями Дніпро. Столицю України було визволено військами 1-го Українського фронту під командуванням Миколи Ватутіна та Першою Чехословацькою бригадою з закарпатськими українцями.
Битва за Київ стала проявом масового героїзму. Разом із солдатами регулярної армії воювали партизани та підпільники. Це, фактично, був другий фронт.
За героїзм і мужність 17,5 тис. воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями, 668 з них - званням Героя Радянського Союзу. Загальна кількість втрат під час битви за Дніпро і за Київ сягнула понад 30 569 загиблих, поранених і зниклих безвісти.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.