КМДА Київська міська державна адміністрація


1 лютого 2017

Іван Марчук та Олег Гаряга презентували мистецький проект «Київ – місто Івана Марчука»

Іван Марчук та Олег Гаряга презентували мистецький проект «Київ – місто Івана Марчука»
 
Сьогодні в столиці стартував великий мистецький проект «Київ – місто Івана Марчука». У його межах протягом місяця учні та вихованці навчальних закладів Шевченківського району зможуть безкоштовно відвідати виставку картин видатного українського митця-сучасника. Експозиція представлена «Родовід-музеєм» за адресою: вул. Хрещатик, 22.
Крім того, до 28 лютого для дітей в музеї проводитимуть майстер-класи з живопису, заняття з музейної педагогіки різними мовами, зокрема, англійською, німецькою, французькою та українською мовою.
На відкриття виставки завітало багато шанувальників творчості Івана Марчука. Серед них – голова Шевченківського району Олег Гаряга, який виступив одним з ініціаторів реалізації мистецького проекту «Київ – місто Івана Марчука» в Шевченківському районі. Дана акція отримала відповідну назву «Місяць Івана Марчука в Шевченківському районі».
«Іван Марчук – видатний український митець зі світовим ім’ям. Його художні виставки збирають найвибагливішу публіку в різних куточках світу: США, Канаді, Австралії. Але в Україні його геніальна творчість залишається маловідомою для більшості. Тому виникла ідея провести таку акцію «Місяць Івана Марчука в Шевченківському районі» та познайомити школярів району з творчістю митця-сучасника, дати їм можливість познайомитися із самим Іваном Степановичем, «лунных и снежных дел мастером», як називає себе автор. Раджу усім, хто захоплюється мистецтвом, знайти час і неодмінно відвідати виставку видатного художника!», - сказав голова Шевченківського району Олег Гаряга.
Найбільшим подарунком для всіх присутніх стало те, що вони змогли познайомитись з митцем, поспілкуватися з ним особисто, послухати цікаві розповіді про його дитинство, навчання живопису та дар передбачення. Адже неодноразово за своє життя Іван Марчук зображував на картинах події, які лише через деякий час відбувалися в реальному житті. Так, було і з Чорнобильською катастрофою, і з Помаранчевою революцією. Але свій секрет бачити крізь час митець видавати не збирається.
«Звідки ми прийшли? Хто ми? Куди ми йдемо?» - це одна з найбільш знаменитих картин французького художника Поля Гогена. Більшість людей до кінця свого життя не знають відповідей на ці прості питання. Натомість, я (Іван Марчук – авт.) знаю, завжди знав: Звідки я? Хто я? І куди я йду? Але це моє», - загадково посміхаючись сказав Іван Степанович, чия творчість не для кожного зрозуміла. Бо непроста. Така, що змушує думати, аналізувати. Не бути байдужим чи відстороненим. Кожен бачить своє у картинах Марчука. Він може подобатися чи не подобатися, але жодна людина поглянувши на його роботи не лишається байдужою. Це і є геніальність, талант та обдарованість художника.
Виставка Івана Марчука відкрита до 28 лютого 2017 року за адресою: вул. Хрещатик, 22. Для організованих екскурсій навчальних закладів Шевченківського району вхід безкоштовний, для всіх інших – на комерційній основі. За детальною інформацією звертатися до організаторів експозиції «Родовід-музею».
 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.