КМДА Київська міська державна адміністрація


22 січня 2023

У Шевченківському районі відзначили День Соборності України та 105 річницю проголошення незалежності Української Народної Республіки

У Шевченківському районі відзначили День Соборності України та 105 річницю проголошення незалежності Української Народної Республіки

З нагоди Дня Соборності України, 104-ї річниці від підписання Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, а також 105-ї річниці проголошення Українською Центральною Радою незалежності Української Народної Республіки у Київському будинку вчених НАН України відбувся тематичний захід «Соборна. Вільна. Неподільна». Більше фото ТУТ

На початку заходу перед присутніми виступив з промовою т.в.о. голови Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Поповцев, який зазначив, що День Соборності – одне із найважливіших свят нашої країни, яке символізує єдність українських земель. Саме в цей день, українці Заходу і Сходу зробили історичний крок назустріч єдиній та соборній Україні, боротьба за яку триває і до сьогодні.

«Згадуючи події столітньої давнини, чин Української революції, хочу зупинитись на наступній тезі:Хочу звернути увагу на культуру пам’яті. Україна впевнено йде до Європи, відтак має жити спільним життям з Європою і в культурній площині. На сьогодні, порівняно з європейськими країнами, особливо зважаючи на глибину і масштаб української культури та історії, у нас вкрай мало музеїв, у нас немає музейної педагогічки як обов’язкового елементу навчально-виховного процесу. Наші меморіальні кладовища, як правило, це ті, що збереглися, а не ті, де поховані борці за волю України, немає власне меморіальних кладовищ, як у США, де поховані батьки-засновники нації, і маршрути до яких включені в шкільну програму з метою виховання культури пам’яті. Відеохроніка Української революції, зокрема параду на честь Дня Злуки 22 січня 1919 року, зберегла для нащадків живий образ Армії УНР. Однак десятки тисяч вояків Армії УНР загинули у боротьбі з російським окупантом, десятки тисяч вийшли в еміграцію... А де їхні могили? І в напрямку пошуку та впорядкування цих могил робиться надзвичайно мало.» - зазначив кандидат історичних наук, старшогонаукового співробітника інституту археографії та джерелознавства Гордієнко Дмитро Сергійович.

Також було підтримано ініциативу завідувача відділу Національного музею історії України Кучерука Олександра Сергійовича, який запронував встановити меморіальну таблицю на Оперному театрі, з наступним проектом тексту: «У цьому будинку 23-28 січня 1919 р. засідав тимчасовий вищий законодавчий орган УНР - Трудовий конгрес України, який 22 січня 1919 р. затвердив Універсал Директорії України, що проголосив «…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України: Західно-Українська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна».

Під час події було представлено виставку приурочену до однієї з найважливіших історичних дат – 22 січня, коли відбулося проголошення Першої Незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР у 1919 році.

Представлені на виставці експонати – книги, альбоми, газетно-журнальні статті дають змогу більше дізнатися про цих людей, вшанувати пам’ять про наших пращурів, аби не розірвався незримий історичний та енергетичний зв’язок між нашим поколінням.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.