Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У Шевченківському районі відбулися відкриття виставки з нагоди відзначення Незалежності України

Опубліковано 23 серпня 2019 року о 17:05
фото

У День Державного Прапора України та напередодні Дня Незалежності, за підтримки та сприяння Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації та Національного заповідника «Софія Київська» Музей історичного центру міста Києва відкрив виставку «Шлях до незалежності довжиною три століття».

Виставку відкрив керівник апарату Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Царан Віталій Павлович, також до привітального слова запрошувалися, начальник управління праці та соціального захисту населення Давиденко Віктор Іванович, генеральний директор Національного     заповідника «Софія Київська» Куковальська Неля Михайлівн, відомий краєзнавець Киркевич Віктор Геннадійович .

Майже всі етапи історії державотворення відбувалися на історичній території Шевченківського району міста Києва. Саме тут закладалися першопочатки українського державного будівництва і відбувалися всі найважливіші державотворчі події.

З тисячолітнього спадку державності акцентуємо увагу на трьох століттях – XVIII, XIX, XX.

У ранньомодерній українській державі Гетьманщині ще за часів Б.Хмельницького були утворені органи влади, вона мала територію, державну організацію, військо, фінансову, податкову та нормативно-правову систему.

А період гетьмана Мазепи, який тримав булаву майже 22 роки і об'єднав під своєю владою Лівобережну і Правобережну Україну, став часом економічного зростання, відродження релігійного життя та культури.

Вершиною політико-правової думки Гетьманщини стало укладання Пилипом Орликом 1710р. Конституції як договору гетьмана Війська Запорожського зі старшиною і козацтвом. Це була одна з перших європейських Конституцій нового часу.

У XIX ст. сформувалося поняття української нації з її етнічними кордонами, мовою та культурою. Про це яскраво засвідчив «Кобзар» Тараса Шевченка, який у слові відтворив незалежну Україну:

«Встане Україна і розвіє тьму неволі,

Світ правди засвітить.»

А на сторінках «Книги буття українського народу» - програмного документу таємної політичної організації Кирило-Мефодіївського братства було проголошено незалежність України: «Україна стане непідлеглою річчю у союзі слов’янськім»

У ході Української революції 1917-1921рр. вперше у XX ст. було створено незалежну національну державу.

22 січня 1918 р. IV Універсалом Української Центральної Ради було проголошено незалежність та суверенність Української Народної Республіки.

Затверджено герб, гімн «Ще не вмерла Україна» та синьо-жовтий прапор, ухвалено закон про державну мову, про Українську автокефальну православну церкву, встановлено грошову одиницю – гривню. Написано Конституцію УНР.

Виставка надає можливість познайомитись із документами, часописами, стародруками, речовими експонатами, образотворчим мистецтвом із фондів музею історичного центру міста Києва, Національного художнього музею України, Національної історичної бібліотеки України, приватних збірок В.Киркевича, Ф.Зернецького, І.Ліхового, О.Кучерука.

Відвідати виставку можна до 27 жовтня 2019 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux