Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Громадська рада ознайомилася з перспективами Концепції реформування місцевого самоврядування

Опубліковано 13 листопада 2013 року о 11:08
фото

Шевченківська райдержадміністрація продовжує  реалізовувати завдання Президента України щодо розвитку громадянського суспільства та залучення громадськості до формування та реалізації державної і регіональної політики.
Так, сьогодні, 12 листопада у Шевченківському районі міста Києва відбулось розширене засідання Громадської ради за участю голови району Сергія Зіміна, заступника керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Віталія Кулика на якому обговорили перспективи та напрямки розвитку місцевого самоврядування в контексті Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, яка вже на завершальному етапі має бути затверджена розпорядчим документом.

Зі вступним словом виступив голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації  Сергій Зімін, який відкрив засідання, акцентуючи увагу на актуальності вищезазначеного питання.
Вже стало очевидним, що правове регулювання та практики місцевого самоврядування не задовольняють сучасні проблеми України та не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала у 1997 році. Але основні положення цього фундаментального документу, в силу різних причин так і не були імплементовані в український правовий простір.
Нажаль, сьогодні ми з вами спостерігаємо ресурсну неспроможність переважної більшості органів місцевого самоврядування  щодо здійснення власних і делегованих повноважень, наявну загрозливу зношеність теплових, каналізаційних водопостачальних мереж і житлового фонду в умовах обмеженості фінансових ресурсів, тенденцію до розходження  державної і місцевої  політики у соціально-економічному розвитку з реальними потребами та інтересами територіальних громад, відсторонення місцевого самоврядування від вирішення питань у сфері земельних відносин і т.д.  Всі ці виклики потребують ефективного і системного підходу до їх вирішення.
У 2012 році у Посланні Президента України «Про внутрішнє і зовнішнє становище України» Президент дав чіткі орієнтири майбутньої реформи місцевого самоврядування в Україні: розширення прав територіальних громад (міст, сіл), бюджетна децентралізація та реформа системи публічних послуг (адміністративних, соціальних, комунальних).
Сергій Георгійович зазначив, що в частині надання адміністративних послуг, то в Шевченківському районі з квітня 2012 року відкрито Центр надання адміністративних послуг, що надало можливість систематизувати та удосконалити процес надання адміністративних послуг населенню району: збільшилась кількість державних адміністраторів, зменшились витрати часу на реєстраційні дії, запроваджено персоніфіковану видачу талонів електронної черги, що призвело до зменшення черг.
В частині залучення  населення до прийняття управлінських рішень, сприяння розвитку демократії на місцях, теж можемо зазначити позитивні зміни в роботі Шевченківської райдержадміністрації з інститутами громадянського суспільства в останній час. У нас створена громадська рада у кількості 33 осіб-представників найбільш активних громадських організацій. Райдержадміністрація працює в цьому питанні не лише з членами громадської ради, а й з іншими громадськими організаціями нашого району, а їх у нас зареєстровано біля 228 та органами самоорганізації населення.
В свою чергу, Віталій Олександрович Кулик зосередив увагу присутніх членів Громадської ради на питанні перспектив та напрямків розвитку місцевого самоврядування в Україні.
В контексті запропонованої реформи Віталій Олександрович повідомив, що в 2015 рік ми маємо увійти з затвердженими нормативно-правовими актами, які складатимуть підґрунтя впровадження реформи місцевого самоврядування. На даний час науковцями, експертами та фахівцями опрацьовуються питання до підготовки нових законопроектів: ЗУ «Про громадські слухання та місцеві ініціативи», ЗУ «Про органи самоорганізації населення», ЗУ «Про місцевий референдум»,  - які складатимуть основу механізму демократії участі на місцях.
Сергій Георгійович зазначив, що ми постійно наголошуємо на необхідності докорінної зміни системи місцевого самоврядування, яка має бути зорієнтована на децентралізацію владних повноважень та на збільшення економічного потенціалу територіальних громад. Міська влада виступила ініціатором розробки проекту закону повернення столиці 100% податку на доходи фізичних осіб, оскільки ми переконані, що місцеві громади мають право на власний розсуд витрачати кошти, сплачені ними до бюджету у вигляді податків.
Також членів Громадської ради цікавило питання чи є бачення у керівництва держави повернути такий представницький орган у райони столиці України як районні ради. Віталій Олександрович зазначив, що на даний час йдуть ґрунтовні напрацювання щодо внесення змін до ЗУ «Про столицю України -місто-герой Київ», і одним із варіантів є повернення райрад у систему місцевого самоврядування районів столиці.
Також, Віталій Олександрович, поінформував присутніх про те, яким чином буде проходити реорганізація місцевих держадміністрацій в органи з контрольно-наглядовими функціями, а також більш детальну інформацію щодо врегулювання питання міжбюджетних відносин та розмежування повноважень державної регіональної влади і органів місцевого самоврядування.
Метою Концепції є визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити передовсім, надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад.
Реалізація Концепції здійснюється двома поступовими етапами. На першому підготовчому етапі у 2013 - 2014 роках, та на другому етапі впровадження у 2015-2020 роках.
Як результат, у 2020 році вибори у всі органи державної влади мають відбутися на території держави з новим адміністративно-територіальним устроєм, з новими міжбюджетними відносинами, з запровадженням повсюдності самоврядування, з систематизованими та якісними публічними послугами.
Наостанок, голова Громадської ради  Світлана Миколаївна Горнік зазначила, що дуже цікаву та змістовну доповідь отримали інститути громадянського суспільства, які були присутні на заході. Вона зауважила, що в період обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування навесні цього року Громадська рада надавала свої пропозиції, і дуже приємно, що майже всі вони враховані у новій редакції Концепції. Від імені членів Громадської ради Світлана Миколаївна подякувала доповідачу та зорієнтувала Громадську раду при Шевченківській райдержадміністрації на плідну та системну роботу в рамках реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування.

 

Фоторепортаж


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux