Головна  →  Новини  →  7 червня 2019

Правове регулювання інтелектуальної власності в Україні:

Правове регулювання інтелектуальної власності в Україні:

Відповідно до Конституції України, яка гарантує кожному громадянину свободу художньої, наукової і технічної творчості, наша незалежна держава послідовно створює свої власні механізми захисту інтелектуальної власності, авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, які виникають у зв`язку з різними видами інтелектуальної діяльності.

Правові засади розвитку творчої діяльності людини та охорони її результатів закладені в Конституції України, яка проголосила свободу літературної, художньої і технічної творчості та захист інтелектуальної власності. У ст. 54 Конституції України закріплено основний принцип охорони інтелектуальної власності – кожен громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності, ніхто не може використовувати або поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими законом.

У ст. 41 Конституції України закріплено, що кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної і творчої діяльності.

Відносини у сфері інтелектуальної діяльності регулюються низкою актів цивільного законодавства, центральне місце серед яких посідає ЦК України, Книга четверта якого – «Право інтелектуальної власності» – містить загальні і спеціальні норми. Глава 35 «Загальні положення про право інтелектуальної власності» ЦК України стосується питань, що регулюються однаково стосовно будь-якого інтелектуального продукту, її призначення полягає у визначенні кола об'єктів і суб'єктів інтелектуальної діяльності, закріпленні основних принципів і підходів щодо охорони відповідних прав, встановленні строку чинності виключних прав, визначенні змісту особистих немайнових і майнових прав інтелектуальної власності, загальних правил використання інтелектуального продукту й передачі майнових прав іншим особам, засад захисту порушених прав.

Спеціальні правила щодо особливостей створення і використання певного об'єкта вміщені у главах 36-46 Книги четвертої ЦК України, а також у Книзі п'ятій ЦК (глави 75, 76), в якій врегульовуються договірні відносини з приводу розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності

Крім ЦК України, право інтелектуальної власності регулюється Кримінальним кодексом України (КК України) і Кодексом про адміністративні правопорушення (КпАП України), в яких передбачено відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності.

Авторське право розглядають як складову частину цивільного права, але воно, крім ЦК України, регулюється і спеціальним законом. Таким є Закон України «Про авторське право і суміжні права». Він базується на міжнародних нормах використання творів, враховує сучасні тенденції правового регулювання традиційних і нових об'єктів авторського права. У Законі також передбачено охорону суміжних прав, тобто права тих, хто доносить до публіки створені авторами твори – виконавці, організації телемовлення й виробники фонограм.

Авторське право також регулюється Законом України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних», Законом України «Про телебачення і радіомовлення», Законом України «Про видавничу справу», Законом України «Про кінематографію» та іншими законами України в частині, що стосується авторських і суміжних прав.

Патентні закони багатьох країн за своєю суттю нерівнозначні. Як правило, вони містять основні положення патентного права. Характерні питання, що регулюються цими законами, наступні: умови патентоспроможності винаходів.

Закон встановлює коло винаходів, що охороняються, дає визначення новизни, рівня винахідницького мистецтва, промислової придатності, корисності об'єкта патентування; обсяг вимог, що висуваються при отриманні прав на винахід;  порядок розгляду винаходу в патентному відомстві і розгляд спорів, що виникають під час отримання прав на винахід; обсяг прав і обов'язків патентовласника.

Патентне право регулюється такими Законами України:

- «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»;

- «Про охорону прав на промислові зразки»;

- «Про науково-технічну інформацію».

Ст. ст. 489-491 ЦК України присвячені регламентації права інтелектуальної власності на комерційне найменування. Комерційне найменування підлягає правовій охороні, якщо воно допомагає відрізнити одну особу серед інших і не вводити в оману споживачів щодо справжньої її діяльності. Право на комерційне найменування виникає з моменту першого використання і охороняється незалежно від подання заявки на нього.

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування є:

- право на використання комерційного найменування;

- право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, а також само забороняти його використання;

- інші майнові права, встановлені законодавством.

Правове регулювання відносин, пов'язаних з торговельними марками, здійснюється відповідно до ст. ст. 492-500 ЦК України та згідно із Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Комерційна таємниця підлягає комплексній правовій охороні. Так, відносини щодо охорони комерційної таємниці регулюється:

- главою 46 ЦК України;

- окремими статтями Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»;

- ст. ст. 7 і 9 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» тощо.

Уповноваженими на виявлення і припинення незаконного використання об’єктів інтелектуальної власності, комп’ютерних програм та ін., є такі органи:  

- Міністерство економічного розвитку і торгівлі України;

- Міністерство внутрішніх справ України;  

- органи податкової служби України.

Вказані державні органи здійснюють означену діяльність відповідно до покладених на них завдань та у межах своєї компетенції.

Перейти до спискуВерсiя для друку