Головна  →  Новини  →  5 квітня 2019

Захід з нагоди 160-річчя Шолом-Алейхема та до Всесвітнього дня театру в бібліотеці ім. О. Шварцмана

Захід з нагоди 160-річчя Шолом-Алейхема та до Всесвітнього дня театру в бібліотеці ім. О. Шварцмана

Шолом алейхем, Києве!

Театральний проект «Studio Ш-А!» цього сезону вже тішив глядачів своїми виставами: восени відбулося декілька показів «Останнього оповідання…» за творами ізраїльського письменника Етгара Керета, у січні до Дня пам’яті жертв Голокосту було показане «Втрачене життя», засноване на спогадах очевидців про окупацію Києва. Та ось до 160-річчя від дня народження видатного єврейського письменника Шолом-Алейхема та з нагоди Всесвітнього дня театру, творчий колектив (в назві якого «Ш-А», власне, і є «Шолом-Алейхем») звернувся до своїх витоків – 2 квітня в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана відбувся відновлений показ вистави «Шолом алейхем, Києве!»

Твори Шолом-Алейхема популярні не тільки серед єврейського народу. Видатного письменника поважають і пишаються ним в Україні, де він народився, про яку та її людей писав багато і з любов’ю. В його оповіданнях змальовані маленькі містечка з цікавими, а іноді й кумедними назвами: Тетерівець, Касрилівка, Затрапезівка, Галаганошко, Бойберік (Боярка!). Ну і звісно ж Єгупець – «маленький Єгипет», як автор називав славетний Київ. І вистава «Studio присвячена перебуванню Шолома-Алейхема у чудовому місті над Дніпром, поневірянням його тут в якості комівояжера, біржового маклера, письменника-початківця та аж до відомого всім майстра слова. І заснована на його ж творах, на спогадах його рідних. Та ось же ж він і сам Шолом Рабинович – у виконанні артистичного, емоційного Владлена Портнікова. Ну придивіться, справжній Шолом-Алейхем! Не менш цікавих персонажів відтворюють на сцені більш молоді колеги актора – Олександра Моржевська і Анатолій Шенгайт. Завзяті і щирі, вони сповнюють зал сміхом, сумом, роздумами, спогадами.

Чудово доповнила театральне дійство виставка дитячого малюнку «Місто маленьких людей», також присвячена письменнику, його творам і улюбленому місту. Цей подарунок, в рамках мистецького проекту «Шляхетні хроніки», зробили бібліотеці та її відвідувачам українські дітлахи з гуртка «Декоративна графіка» Київського Палацу дітей та юнацтва під керівництвом Світлани Елланської. Вони й стали найпочеснішими гостями і найуважнішими глядачами вистави. А чому б і ні, бо Шолом-Алейхем – це навіть дещо більше за літературу. Та й взагалі, як сказав персонаж письменника, безжурний кравець Аншл: «Що ви мені даєте? Мені не потрібна література, дайте мені Шолом-Алейхема!»

Тож, запрошуємо. Заходьте, беріть, читайте – в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана Шолом-Алейхем є!

Перейти до спискуВерсiя для друку