Головна  →  Новини  →  25 березня 2019

Вечір-спогад "Співець Божою милістю" в бібліотеці ім. І. Котляревського

Вечір-спогад "Співець Божою милістю" в бібліотеці ім. І. Котляревського

З нагоди 70-річчя з дня народження видатного поета, композитора зі світовим ім'ям Володимира Івасюка в бібліотеці ім. І. Котляревського відбувся захід, на який завітало багато поціновувачів його неперевершеного таланту.

Володимир Івасюк — український композитор-виконавець, поет, Герой України (2009), лауреат Шевченківської премії (1996), один з основоположників української естрадної музики, автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Його життя тривало лише 30 років, але за цей короткий час він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню популярною на весь світ.

Вшанувати Володимира Івасюка, поділитися спогадами про знайомство і дружбу з ним, завітав відомий поет, член НСПУ, лауреат багатьох літературних премій Василь Марсюк. Василь Андрійович був дуже схвильований цими спогадами, бо довелося згадати і про трагічну смерть Володимира, і про зустрічі з його батьком. Поет також розповів про історію створення пісні "Балада про дві скрипки", до якої він написав слова. Як доповнення читачі переглянули відеокліп на цю пісню. Нещодавно у В. Марсюка вийшла збірка поезій під назвою "Балада про дві скрипки", а ще поет розповів, що його нова книга буде містити розділ «Співець Божою милістю» про Володимира Івасюка.

Талановита людина – талановита в усьому. Таким був і Володимир Івасюк. Бібліотекар розповіла про його хист до малювання, про те, що у його особовому фонді Державного архіву Львівської області зберігаються кількадесят малюнків різних років - переважно шкільних і студентських. А ще присутніх зацікавив той факт, що композитор дуже цікавився періодичними виданнями, про це свідчить перелік його передплати. В архіві зберігаються корінці поштових передплатних карточок на найпопулярніші в ті часи газети і журнали, і це були достатньо вартісні, різнопланові і часто дефіцитні видання.

Пісні, написані геніальним Володимиром Івасюком, звучать і сьогодні, вони популярні, їх знають як старші, так і молоді люди, а сучасні виконавці їх переспівують. Цього вечора пісні В. Івасюка прозвучали у виконанні Юлії Григорук (бандура) та Руслана Іщенка (гітара). Це молоді виконавці, лауреати багатьох конкурсів і фестивалів, читачі знайомі з їх творчістю і дуже люблять їх спів. У їх виконанні прозвучали пісні «Чебреці», «Я піду в далекі гори», «Червона рута». Ці пісні  - знані, улюблені кількома поколіннями, тож гості вечора із задоволенням співали усі разом. Бібліотекар розповіла про історію створення цих пісень, а також зробила огляд літератури «Життя, як пісня, що не віддзвенить» про життя та творчість В. Івасюка. Читачі, що завітали на цей вечір, отримали неймовірні враження і насолоду, маючи змогу доторкнутися до прекрасної музично-поетичної спадщини В. Івасюка.

Перейти до спискуВерсiя для друку