Головна  →  Новини  →  18 вересня 2013

Держава компенсує до 90 % витрат на антигіпертензивні препарати

У рамках реформування системи охорони здоров’я у столиці реалізується державна програма регулювання цін на медичні препарати для лікування гіпертонії, зокрема шляхом компенсування витрат на медичні препарати. Так, антигіпертензивні засоби у понад 200-х аптеках міста можна придбати зі знижкою до 90 %. Єдина умова — наявність рецепта від лікаря. Така увага до цієї хвороби не випадкова, адже гіпертонія — це так звана “хвороба століття”, “хвороба цивілізації”, яка має серйозні ускладнення — інфаркт та інсульт, що у багатьох випадках призводять до смерті. Відзначимо, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 30 % дорослого населення страждає на гіпертонічну хворобу

Проблема захворювання на гіпертонію актуальна й для столиці. Як розповів “Хрещатику” директор Департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв, у Києві на диспансерному обліку з гіпертонією перебувають більше 500 тис. киян. Щорічно фіксується близько 2,5 тис. інфарктів (15 % закінчуються летально) та близько 5-6 тис. інсультів (30 % закінчуються смертю). Тож неважко порахувати, яка кількість киян помирає від невчасного лікування та профілактики цього захворювання.
Головний кардіолог Києва Леонід Кушнір наголошує, що в структурі смертності у всьому світі серцево-судинні захворювання займають перше місце. “В Україні та Києві смертність від серцево-судинних захворювань складає близько 66 % — це найвищі показники із усіх хвороб”,— відзначив пан Кушнір.
Тож, розуміючи важливість вирішення цієї проблеми, держава розпочала реалізацію проекту, спрямованого на попередження гіпертонічного захворювання та його наслідків. “Запобігти ускладненням можна відповідною системою профілактики, зокрема медикаментозно”,— каже Віталій Мохорєв. Та більшість лікарських препаратів не по кишені пересічним киянам, тому держава реалізує програму з відшкодування вартості лікарських засобів для хворих на гіпертонічну хворобу. Необхідні людям антигіпертензивні засоби розділені на кілька груп — по деяких буде знижка до 30 %, по деяких до 50 %, а по деяких дійсно до 90 %. До речі, мета цієї програми — привернути увагу якомога більшої кількості пацієнтів, киян, які хворіють на підвищений артеріальний тиск, з тим, щоб не допустити ускладнень і страшних наслідків.

За словами директора профільного Департаменту, за зниженою ціною пацієнт може придбати не всі препарати, а тільки визначені, в яких є сім молекул (непатентованих міжнародних назв). Та минулого місяця цей перелік було розширено до десяти хімічних молекул антигіпертензивних препаратів, по яких відбувається відшкодування, й через кілька днів ліки стануть доступними для хворих. “Цей перелік розширений завдяки комбінованим препаратам, а це нині понад 300 патентованих назв лікарських засобів”,— пояснює Віталій Андрійович.
До слова, відповідні ліки за рецептом можна придбати у 250-ти аптеках міста. Загалом же планується охопити програмою всі аптечні заклади столиці. Для відшкодування витрат аптекам, що співпрацюють з містом, на 2013 рік Києву виділено 11 млн грн.
Зазначимо, перелік аптек, які надають знижки на антигіпертензивні препарати, можна знайти на сайті Департаменту охорони здоров’я, також зазначений перелік є в усіх лікувальних закладах, у кожного дільничного та сімейного лікаря.
 
У Шевченківському районі столиці - "гаряча лінія": т.245-28-79 (з 11.00 - 16.00)
Перейти до спискуВерсiя для друку