Головна  →  Новини  →  11 вересня 2013

В районі обговорили стан реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту

В районі обговорили стан реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту
10 вересня 2013 року відбулася нарада в Шевченківській районній в місті Києві державній адміністрації під головуванням першого заступника голови Олександра Малихіна. Учасники наради обговорили питання  - Про стан реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту та організації роботи з питань техногенної  та пожежної безпеки у Шевченківському районі м. Києва.
Участь у нараді взяли начальник Шевченківського районного управління Головного управління Державної служби НС України в м. Києві – полковник цивільного захисту Микола Головаш та головний спеціаліст Управління надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) Олександр Макєєв Олександр. Дане питання було винесено для обговорення в Шевченківській райдержадміністрації на виконання протокольного рішення наради з питань підсумків контрольної перевірки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у м. Києві від 31.07.2013р. під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула.
У вступному слові перший заступник голови Олександр Малихін зазначив, що на виконання Плану роботи Державної служби України з надзвичайних ситуацій на 2013 рік 18 липня 2013 року здійснено контрольну перевірку стану реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту та організації роботи з питань техногенної та пожежної безпеки у Шевченківському районі місті Київ. Після чого голова Шевченківської районної в місті Києві держаної адміністрації Сергій Зімін затвердив Комплексний план усунення зауважень, виявлених в ході контрольної перевірки. «Несуттєві недоліки виявлені в ході перевірки були усунені негайно, решта заходів потребують тривалого часу виконання в зв’язку з необхідністю значного фінансування», підкреслив Олександр Малихін.
Серед питань, які потребують фінансового вирішення  є такі:
-    забезпечення засобами індивідуального захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин непрацюючого населення, яке проживає у прогнозованих зонах хімічного забруднення,
-    доведення до 100% забезпечення номенклатури матеріального резерву лікарських засобів, виробів медичного призначення, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту,
-     забезпечення 100% лікувально-профілактичних закладів, які мають операційні та реанімаційні відділення, джерелами автономного енергопостачання (дизель-генераторами), обладнаними відповідно до проектної документації, яка пройшла експертизу в установленому порядку та інше.
       Поряд з цим, як зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій шевченківської РДА Володимир Германцев, одним із важливих питань для сталого функціонування системи цивільного захисту є вдосконалення самої роботи райдержадміністрації, служб цивільного захисту, підприємств, організацій та установ району. За його словами, Відповідно Кодексу цивільного захисту України, який введений в дію з 01.07.2013 року, до повноважень райдержадміністрації у сфері цивільного захисту належить великий об’єм завдань, в першу чергу створення ланки Єдиної державної системи цивільного захисту. Зокрема, Управління з питань надзвичайних ситуацій протягом 2013 року наполегливо працювало в даному напрямі, ініціювало ряд пропозицій та подавало їх на розгляд керівному складу райдержадміністрації та управлінню з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (КМДА).
«Водночас, беручи до уваги той факт, що в районі останнім часом збільшується показник надзвичайних ситуацій, нам сьогодні необхідно продовжити роботу по створенню більш ефективної, раціональної та дієздатної системи цивільного захисту, яка врегулює відносини всіх суб’єктів господарювання району, пов’язаних із захистом населення і територій, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій», - зазначив начальник управління.
За напрямками контрольної перевірки Державної служби цивільного захисту України в районі було звернуто увагу на такі питання: потребують уточнення розрахунки підприємств, які залучаються до проведення санітарної та спеціальної обробки та укладання з ними договорів на виконання обслуговування при виникненні надзвичайних ситуацій та в особливий період; якісного відпрацювання питань щодо евакуаційного забезпечення населення; підготовки керівних кадрів у сфері цивільного захисту Шевченківський район відмічено в кращий бік; техногенної безпеки на складання та затвердження графіку впровадження систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення (в районі 48 потенційно небезпечних об’єктів, перелік яких затверджений на засіданні Постійної комісії з питань ТЕБ та НС).
По закінченню обговорення учасники наради дійшли висновку, що  керівний склад цивільного захисту району, сили та засоби, особовий склад управління з питань надзвичайних ситуацій готові до будь-надзвичайної ситуації. Поряд з цим, не забезпеченість коштами, недофінансування заходів захисту населення і території району не дає можливості підтримувати на належному рівні всю систему попередження та реагування на НС. Також з метою зменшення ризику виникнення НС необхідно проводити аналіз та профілактичні, попереджувальні заходи щодо їх передбачення та негайної ліквідації. Фінансування цих заходів має бути гарантованим і пріоритетним.
 
Перейти до спискуВерсiя для друку