Головна  →  Новини  →  30 січня 2022

В бібліотеці ім. Ошера Шварцмана відбувся захід до Міжнародного дня Пам'яті жертв Голокосту

Бібліотека ім. Ошера Шварцмана долучилась до пам’ятних заходів з  нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який відзначається щорічно 27 січня – у день, коли солдати 1-го Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Більше фото тут.

Так 26 січня бібліотекою спільно з Київською міською єврейською громадою та Міжнародним благодійним фондом «Єврейський хесед «Бней Азрієль» та за підтримки низки інших громадських і благодійних організацій було організовано онлайн круглий стіл в режимі Zoom-конференції «Голокост та сучасне українське суспільство», за участі громадських діячів, істориків і журналістів.

Серед питань, що обговорювались, були проблеми висвітлення історії Голокосту в сучасному українському суспільстві; меморіалізація пам'яті жертв Голокосту та подвигів Праведників, законодавчі аспекти, просвітницькі програми, література тощо.

Серед спікерів, які виступили перед глядачами зі студії бібліотеки Шварцмана та в онлайні – голова Всеукраїнської асоціації євреїв – колишніх малолітніх в’язнів гетто та концтаборів, колишній в’язень Шаргородського гетто Борис Забарко, директор Українського центру вивчення історії Голокосту, кандидат історичних наук Анатолій Подольський, заслужений журналіст України Михайло Френкель, президент Всеукраїнського благодійного фонду «Заради тебе» Юлія Гольденберг, голова Єврейського фонду України Роксана Гамарник, історик і журналіст Юрій Корогодський.

Особливо цікавою та змістовною була доповідь Бориса Михайловича, який, зокрема,  розповідав про перші спроби видання спогадів постраждалих від Голокосту в Україні у 90-х роках минулого століття, про переклади й презентації таких спогадів у Німеччині, відношення до цього сучасних німців, співробітництво з вшанування пам’яті жертв геноциду в Європі та Україні.

Модераторами зустрічі стали співробітник бібліотеки Марат Страковський, директор єврейської громади Анатолій Шенгайт та менеджер зі зв’язків з громадськістю Хеседу Іванна Єдгарова. Переважну ж більшість аудиторії круглого столу склали маломобільні підопічні київського Хеседу, яким і серце болить розмовляти на тему Голокосту, й душа плаче, адже дехто народився в ті страшні часи, а хтось перейняв цей біль і пам’ять від батьків…

Перейти до спискуВерсiя для друку