Головна  →  Новини  →  15 жовтня 2013

В Шевченківському районі обговорили питання соціальної підтримки вразливої категорії населення

img_8524_15_10_2013.jpg14 жовтня в Шевченківській райдержадміністрації відбулися громадські слухання з питання вдосконалення діяльності соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами вразливих категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та своєчасного надання їм підтримки. Участь у слуханнях взяли Голова Шевченківської  районної  в місті Києві державної адміністрації – Сергій Зімін, заступник голови Віктор Давиденко, директор  Шевченківського  районного  в місті Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – Владислав Куташев, начальник відділу профілактичної, організаційно-виховної, методичної роботи та контролю за спецустановами Служби у справах дітей – Валентина Кошова, психолог ГО «Кроки життя» - Тетяна Полоскова, Голова районної ради старшокласників Інна Синьова, Начальник Шевченківського районного відділу кримінально-виконавчої інспекції в місті Києві майор внутрішньої служби - Радмила Гула. До обговорення також долучилися учнівська та студентська молодь, фахівці із соціальної роботи, представники громадських та благодійних організацій району.
Як казала колись Мати Тереза, - «Велика радість заключається в тому, щоб присвятити себе служінню іншим людям». Цей мудрий вислів безпосередньо відноситься і до діяльності соціальних працівників. «Соціальна робота – надзвичайно важливий фах професійної діяльності, потреба в якій постійно збільшується. Цей факт відображає зростаючу тенденцію гуманізації суспільства, перебудову його на засадах солідарності та соціальної підтримки людей, які її потребують», - зазначив у вступному слові Сергій Зімін.
Так, у рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України з 01.02.2013 року в Центрі соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді було додатково введено 45 штатних посад фахівців із соціальної роботи з метою вдосконалення діяльності соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами вразливих категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та своєчасного надання їм підтримки. Головне їх завдання повсякчас полягає у тому, щоб своєчасно виявити сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах та надати необхідну допомогу для їх подолання.
Зокрема, учасники обговорення акцентували увагу на надзвичайно складній та болючій для нашого суспільства і  людства в цілому проблемі — поширення ВІЛ/СНІДу, наркоманії та алкоголізму. Про складність і велике суспільне значення цих проблем свідчить те, що до громадських слухань значний інтерес виявили державні установи, громадські організації, учнівська та студентська молодь. Епідемія алкогольної, наркотичної залежності та ВІЛ/СНІДу це одна з найсерйозніших загроз життю та гідності людини. Вона, без сумніву, підриває соціально-економічний розвиток і зачіпає всі ланки суспільства — націю, громаду, сім’ю та кожну особу,  зокрема дітей та молодь.

Очільник  району зазначив, що вкрай важливо вживати дієвих заходів для популяризації здорового способу життя серед дітей та молоді, підтримки сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. «Проблеми наркоманії та алкоголізму, як і проблема ВІЛ/СНІДу, є не так медичними, як соціальними. Зусиллями лише медиків їх не подолати. Тому принцип комплексного підходу повинен застосовуватися  в першу чергу з метою профілактики таких соціально небезпечних явищ особливо в дитячому та молодіжному середовищі», - підкреслив голова.
 
Говорили також про роль фахівця із соціальної роботи у популяризації здорового способу життя в територіальній громаді Шевченківського району. За словами Владислава Куташева, Шевченківський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно працює над вдосконаленням своєї діяльності шляхом повного охоплення соціальними послугами вразливих категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та своєчасного надання їм підтримки. Так, соціальні служби та соціальні працівники проводить роботу за наступними напрямами:
 - раннє виявлення, облік, ведення банку даних та соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та багатодітних сімей (для цього проводяться щотижневі інспектування сімей);
 - підготовка до самостійного життя, соціальна адаптація, соціальний супровід дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, із числа учнів старших класів та випускників інтернатних закладів;
- здійснення соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями;
- здійснення соціально-профілактичної роботи щодо запобігання правопорушенням та соціально небезпечних хвороб у дитячому та молодіжному середовищі в тому числі серед груп ризику, подолання їх наслідків, формування навичок здорового способу життя.
- надання інформаційних, соціально - педагогічних, юридичних, психологічних послуг;
- організація та проведення ігротек для дітей, спортивних та  соціокультурних заходів; організація фестивалів творчості для дітей та молоді з інвалідністю, відвідування кінотеатрів, театрів тощо;
- надання за квотами Київського РЦСССДМ можливості літнього оздоровлення для дітей з категорійних сімей.
      Обговорили учасники громадських обговорень також наступні питання:
-    заходи з протидії вживання алкоголю, наркотичних засобів та профілактики правопорушень в дитячому середовищі,
-    постреабілітаційна підтримка молоді,
-    поширення інформації про здоровий спосіб життя в шкільному середовищі лідерами учнівського самоврядування,
-    взаємодія кримінально-виконавчої інспекції з державними та громадськими організаціями з питань профілактики алко-,  наркозалежності та ВІЛ/СНІДу серед неповнолітніх та молоді, які засуджені до покарань без позбавлення волі тощо.
Член громадської ради при Шевченківській РДА, заступник голови ради директорів ГО «Інститут жінки» Наталя Шумник – Кучак окреслила головний та ефективний критерій профілактики негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі. За її словами - це суцільна зайнятість дітей та молоді. Адже якщо дитині, молодій людині буде  чим зайнятися після школи, у неї не буде часу на такі «розваги»,  як паління, випивка або наркотики.

Створення відповідних умов для мешканців району та виконання соціальних ініціатив «Діти –майбутнє України» та Програми «Україна – для людей» – головне завдання районної влади. А в Шевченківському районі створені всі можливі умови для  розвитку молоді - спортивні гуртки та секції, музичні та мистецькі школи, 2 будинки творчості дитини тощо.
Присутні дійшли висновку, що тільки спільна робота в напрямку щоденної поінформованості молоді, вразливих категорій населення про здоровий спосіб життя, культурні  гуртки та школи, проведення соціальних акцій з метою пропаганди здорового способу життя та надання можливості для занять фізичною культурою та спортом значно підвищує освітню¸культурну  та спортивну зацікавленість, зокрема зменшує тягу до паління, алкоголізму та  накроманії.

Насамкінець заступник голови Віктор Давиденко виразив сподівання, що проведення нинішнього заходу сприятиме підвищенню ефективності боротьби із наркоманією та алкоголізмом серед дітей та молоді та допоможе вчасно надати підтримку тим, хто її потребує.
 
В ході обговорення, учасниками громадських слухань було внесено на розгляд низку пропозицій для втілення, як на районному рівні, так і на державному.
По завершенню громадських слухань були прийняті наступні рішення:
1. Залучати лікарів та психологів Київської міської наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія» до проведення профілактичних заходів в навчальних закладах Шевченківського району.
2. Продовжити практику залучення дітей до занять у гуртках, спортивних секціях та музичних школах.
3. Проводити цільові профілактичні рейди по торговим закладам Шевченківського району «Я не продаю неповнолітнім алкогольні напої та тютюнові вироби».
4. Інформувати педагогів, батьків про ознаки вживання психоактивних речовин дітьми і молоддю та діяльність державних установ і громадських організацій в контексті профілактики негативних явищ та надання вчасної допомоги.
5. Розмістити інформацію з питань популяризації здорового способу життя та профілактики алко-, наркозалежності, ВІЛ/СНІДу на інформаційних куточках в навчальних закладах району.
6. Продовжити співпрацю закладів освіти, служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, відділу кримінально-виконавчої інспекції Шевченківського району з метою попередження правопорушень скоєних дітьми.
7. Заборонити продаж слабоалкогольних та алкогольних виробів у малих архітектурних формах.
8. Проводити загальноміські заходи з популяризації здорового способу життя та профілактики алко-, наркозалежності, ВІЛ/СНІДу з залученням ЗМІ.
9. Обмежити рекламу алкоголю та тютюну під час проведення спортивних, масових, соціокультурних заходів та на телебаченні.
10. Вивчити можливість створення спеціального закладу в місті Києві для надання комплексних медичних та соціально-реабілітаційних послуг дітям, які вживають алкоголь та наркотичні засоби.

За результатами громадських обговорень складено протокол, всі наявні пропозиції будуть направлені до Київської міської державної адміністрації.
Перейти до спискуВерсiя для друку