Головна  →  Новини  →  28 січня 2020

Історик Ростислав Мартинюк розповів про роль «невидимої шляхти» у боях за Бахмач і Крути

Історик Ростислав Мартинюк розповів про роль «невидимої шляхти» у боях за Бахмач і Крути

Про роль «невидимої шляхти» у рейковій війні України та Московії 1918 року говорили в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану 24 січня. Тематичну лекцію до річниці боїв під Бахмачем і Крутами прочитав історик і тележурналіст Ростислав Мартинюк. Організував захід Український інституту національної пам’яті.

У січні 1918-го більшовики зайняли більшість міст на Лівобережній Україні і встановили там свій контроль. 24–27 січня розгорнулись запеклі бої між українськими та окупаційними російськими військами за станцію Бахмач. А вже за декілька днів – біля станції Крути. По завершенні бою українці відступили, знищивши за собою колії. Це на деякий час зупинило просування агресора. Що дозволило українській делегації в Бресті домогтися визнання незалежності України, підписавши мирний договір з країнами Четверного союзу.

Історик Ростислав Мартинюк переконаний: рейкові бої проти російських більшовиків очолило станове козацтво, яке по суті було українською шляхтою.

«На початку ХХ століття на території колишньої Гетьманщини, яка на той час перебувала у складі Російської імперії, була українська шляхта. Вона була освічена, розмовляла українською мовою, мала зброю і землю, судилася за окремими правами, мала економічні привілеї. І саме тому вона стала основою добровольчого руху Української Народної Республіки», – наголосив Ростислав Мартинюк.

За інформацією: https://uinp.gov.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку