Особливості надання перукарських послуг

Основними видами перукарських послуг (робіт) є:

— стрижка волосся проста;

— стрижка волосся модельна;

— укладання волосся і виконання зачісок;

— завивка волосся;

— фарбування та знебарвлення волосся;

— мелірування і тонування волосся;

— стрижка та гоління бороди, вусів;

— догляд за волоссям з використанням сучасних препаратів;

— косметичні послуги;

— манікюрні послуги;

— педикюрні послуги;

— пастижерні послуги (перукарське мистецтво об'єднує декілька основних прийомів роботи з волоссям: миття, сушка, стрижка, завивка, фарбування).

Підприємства можуть надавати послуги (виконувати роботи) як в комплексі, так і спеціалізуватись на окремих їх видах. Згідно з п. 1.5 Правил надання усіх видів перукарських послуг здійснюється відповідно до чинних нормативних документів.

Підприємства, що надають перукарські послуги, повинні забезпечити:

— застосування обладнання згідно із встановленою підприємству категорією;

— комплектацію білизни в обсягах не нижче санітарних норм;

— застосування препаратів за наявності відповідних їм сертифікатів якості;

— дотримання правил і норм техніки безпеки (в тому числі протипожежної) і виробничої санітарії.

Якість перукарських послуг насамперед залежить від кваліфікації майстра. Відповідно до сертифіката є майстри: чоловічий, жіночий, манікюрний та комбінований (що виконує кілька видів робіт).

Відповідно до затверджених наказом Українського союзу об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 20.10.1995 № 11 та затверджених Мінюстом 04.12.1995 року № 441/977 Правил присвоєння категорій підприємствам, що надають перукарські послуги (далі – Правила), підприємствам, які надають перукарські послуги, встановлюється вища, перша чи друга категорія за результатами їх атестації.

У випадках, коли підприємство має у своєму складі кілька структурних підрозділів (салонів, перукарень тощо),  розташованих в окремих приміщеннях, атестація кожного підрозділу проводиться окремо. Кожному підрозділу видається свідоцтво про присвоєння категорії.

Відповідно до вимог п. 2.1 Правил підприємства вищої категорії забезпечують високохудожнє виконання стрижок та зачісок з урахуванням напрямків моди, пропозицій замовника і надання інших перукарських послуг на високому професійному рівні.

Виконання основних видів робіт здійснюється спеціалістами, що мають кваліфікацію вищого класу і відповідають посадовим вимогам.

На підприємствах вищої категорії повинні дотримуватись такі вимоги:

а) виконання перукарських послуг з використанням сучасних технологій і препаратів, що забезпечують високу якість (без шкоди для здоров'я відвідувачів);

б) наявність комфортабельних меблів, спеціально обладнаних приміщень для кожного виду послуг, фірменого одягу для працівників;

в) наявність оформленого салону для очікування відвідувачів з фотовідбитками модних стрижок і зачісок, інформацією про напрями моди;

г) впорядкованість фасаду і приміщення підприємства, а також оточуючої території.

Надання перукарських послуг не потребує придбання спеціальних ліцензій.

Прейскурант на перукарські роботи і послуги затверджується наказом директора перукарні. У цінах прейскуранту врахована вартість усіх технологічних та супутніх операцій, необхідних для виконання відповідних видів робіт і послуг перукарнями. Діючі ціни прейскуранту передбачають виконання робіт в умовах перукарень. При виконанні перукарських послуг вдома у замовника оплата їх здійснюється також за цінами прейскуранту, із стягненням додаткової плати за виклик майстра додому.

Перукарські, косметичні та педикюрні кабінети повинні відповідати Санітарним правилам.

Замовлення на побутові послуги приймаються  як у приміщенні виконавця, так і за його межами з обов'язковим оформленням таких документів, як квитанція, касовий чек, товарний чек, квиток встановленої форми.

Для перукарських послуг наказом Укрсоюзсервісу від 29.09.95 р. № 8 затверджено форму квитанції ПО-Д2. Ця форма заповнюється у двох примірниках під копіювальний папір. Другий примірник форми видається замовнику. Приймання й облік готівки при наданні перукарських послуг у стаціонарному приміщенні здійснюється із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій із видачею чека відповідно до Закону з одночасною видачею квитанції за встановленою формою.

Перейти до спискуВерсiя для друку