Головна  →  Новини  →  12 грудня 2019

«Художники, що малювали «Енеїду» - мистецька година в бібліотеці імені І.Котляревського

«Художники, що малювали «Енеїду» - мистецька година в бібліотеці імені І.Котляревського

У бібліотеці тривають заходи з нагоди 250-річчя Івана Петровича Котляревського, і чергова зустріч була присвячена художникам, що малювали "Енеїду".

З 1798 року бурлескно-травестійна поема “Енеїда”, створена видатним українським письменником Іваном Котляревським, пережила безліч перевидань, і кожне з них має цікаву історію про художнє оформлення. На мистецьку годину, присвячену історії ілюстрування безсмертної  «Енеїди», завітали студенти-першокурсники художньо-технологічного відділення Київського індустріального коледжу КНУБА. Бібліотекарі презентували їм літературу з книжкової виставки, присвяченої І. Котляревському, а саме видання "Енеїди" різних років, набір листівок одного з найвідоміших художників-ілюстраторів «Енеїди» Анатолія Базилевича, з автографом художника, що побував в бібліотеці в 1976 році.

Найцікавішою частиною зустрічі стала презентація Тетяни Конончук - української літературознавиці, фольклористки, культуролога, педагога, кандидата філологічних наук, члена НСЖУ, НСПУ, завідувачки кафедри української філології та культурології  Академії адвокатури України. Пані Тетяна зверталася до сторінок історії і державної політики часів Івана Котляревського, коли існувала цензура, і написання "Енеїди" живою українською мовою стало справжньою сенсацією,  наводила маловідомі факти з історії українського мистецтва XVIII-XX століть. Студенти дізналися як про найперших ілюстраторів «Енеїди», так і про художників сьогодення, а ще помилувалися прекрасними ілюстраціями Оксани Тернавської, талановитої київської художниці. В результаті зустріч вийшла не лише інформативна, а й дуже тепла та щира.

Перейти до спискуВерсiя для друку