В ЦНАП Шевченківського району проведено семінар з питань надання адміністративних послуг у сфері приватизації

30 серпня 2019 року в Центрі надання адміністративних послуг відбувся семінар для адміністраторів з питань надання адміністративних послуг у сфері приватизації, який провела начальник відділу (органу) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Ганна Кошманова.      

На семінарі адміністратори розглянули особливості приватизації житла у 2019 році, оскільки не тільки здійснюють прийом документів заявників, а й надають їм необхідні консультації.

Приватизація державного житлового фонду - це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

Державний житловий фонд - це житловий фонд місцевих Рад народних депутатів та житловий фонд, який знаходиться у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ.

Хто має право на приватизацію?

Громадяни України, які постійно проживають в квартирах (будинках) або перебували на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків отримують громадяни України, які на законних підставах там проживають. Кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою одноразовою доплатою.

Як можна приватизувати житло?

Варіант 1. Безоплатна передача громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю.

Варіант 2. Продаж надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, які там мешкають або перебувають в черзі на поліпшення житлових умов.

Також не варто забувати, що приватизація житла можлива лише в тих випадках, коли згодні всі повнолітні члени сім’ї, які проживають тут на постійній основі. За малолітніх та неповнолітніх членів сім’ї наймача рішення щодо приватизації житла приймають батьки (усиновлювачі) або опікуни. Згоду на участь у приватизації дітей батьки (усиновлювачі) або опікуни засвідчують своїми підписами у заяві біля прізвища дитини.

В Україні процедура приватизації залишалась незмінною протягом досить тривалого періоду, але є велика кількість громадян, які ще не реалізували законне право приватизувати своє житло. Оскільки у 2018 році були внесені зміни до Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян,  цей процес тепер відбувається за новими правилами.

Які об'єкти не підлягають приватизації?

- Квартири-музеї;

- Квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв;

- Квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, які перебувають в аварійному стані; квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного відселення.

Ми працюємо для Вас!!! Все буде ЦНАП!!!

Перейти до спискуВерсiя для друку