Головна  →  Новини  →  16 жовтня 2019

Навігатор на 16-те жовтня: куди піти у Києві

Навігатор на 16-те жовтня: куди піти у Києві

Непомітно половина робочого тижня залишилася вже позаду, а ми знаємо, де перепочити. набратися сил та натхнення до вихідних. Сьогодні на вас чекають лекція Михайла Кальницького про історії київських садів і парків, презентація культової кулінарної книги 30-х років та нового роману Василя Шкляра "Характерник", поради юристки, як захистити себе жінці у сучасному світі, одноактні балети Раду Поклітару, нова постановка за п‘єсою І.К. Карпенка-Карого «Безталанна», один із перших українських повнометражних наукових фільмів «Людина і мавпа», музичні «Фрески стародавнього Києва» на фестивалі Левка Колодуба та багато іншого.

Фестиваль творчості дітей та молоді "Повіримо у себе"

У Колонній залі КМДА урочисто відкриють ХХVІІІ  Київський міський фестиваль творчості дітей та молоді з інвалідністю  «Повіримо у себе». У холі також триватиме виставка учасників творчого  напряму «Прикладне мистецтво». У фестивалі беруть участь 1000 обдарованих дітей і молоді з інвалідністю  з 10-ти районів міста, які змагаються у 10 номінаціях. Традиційно в журі  фестивалю – відомі українські митці
.
Коли: з 15.00
Де: вул. Хрещатик, 36, КМДА, 2-й поверх, Колонна зала
Вхід вільний

Виставка Design. Living Tendency 2019

З 16 по 19 жовтня  відбудеться Design. Living Tendency - найбільша в Україні виставка новітніх тенденцій в інтер'єрі, що представляє меблі, світло, декор та домашній текстиль. Виставка Design Living Tendency  об'єднує понад 500 компаній, що дозволяє продемонструвати максимально цікавий та актуальний асортимент продукції.

Коли: 10.00 - 18.00
Де: Міжнародний Виставковий Центр, Броварський пр-т, 15
Вхід вільний, замовлення безкоштовних запрошень 

​Вечір пам'яті Василя Стуса

Слово - Семен Глузман, поезія - Галина Стефанова.
Концертна програма: Національний камерний ансамбль "Київські солісти" виконуватиме: Й.С. Бах. Концерт для двох скрипок з оркестром ре мінор, М.Брух.Серенада, Й.Брамс.Адажіо із квінтету для альта і струнних, М.Скорик. Мелодія.

Коли: о 19.00
Де: Будинок Актора у Києві, Ярославів Вал, 7 
Вхід вільний


ВЕЧІР ПІЗНАВАЛЬНИЙ

Лекція «До історії київських садів і парків»

В радянські часи добре відомим був вислів: Київ - місто-сад. Насправді, кияни завжди пишались своїм зеленим містом. Садово-паркова історія Києва налічує сотні років. Сквери, ботанічні та зоологічні сади, публічні парки... Саме про них і піде мова в залі рідкісних і цінних видань НТБ КПІ імені Ігоря Сікорського.  Унікальна розповідь від Михайла Кальницького, київського історика, письменника і дослідника.

Коли: о 17.00
Де: Бібліотека КПІ, Зал 3.5 (3 поверх)
Вхід вільний

Презентація книги "Як добре й здорово варити"

 

Вперше за 90 років перевидано культову кулінарну книгу 30-х років «Як добре й здорово варити». У міжвоєнний період ХХ ст. ця книга була бестселером й виходила друком у Коломиї з 1931 по 1938 рр. під редагуванням часопису «Жіноча доля», головною редакторкою якого була Олена Кисілевська . Унікальність книги у тому, що читачки “Жіночої долі” надсилали рецепти з різних куточків України. Знайдете тут переписи від відомих особистостей – Ольги Кобилянської, Ольги Дучимінської, Адольфіни Макогон (мами Ірини Вільде), Юлії Маркевич (мами Дарії Цвєк), а також рецепти, надіслані українками з Америки, Канади, Чехії. На презентації збірки поговорять про жінок, що творили історію, але не забували про свою родину, плекали та передавали автентичні кулінарні рецепти від бабусі  до онуки як в Україні, так і в еміграції.

Коли: о 18.00
Де: Музей Української діаспори, вул. Московська, 40Б
Вхід вільний, реєстрація 


ВЕЧІР ЛІТЕРАТУРНИЙ.

Бог дивовижних людей та інших грішників — Київ

Історії героїв Марічки Паплаускайте можна читати із захопленням, недовірою чи острахом, але ними не можна не дивуватися. Ці люди не є святими, ба більше — вони помилялися і помиляються, іноді фатально.
Пастор, який врятував тисячі залежних від вулиці й наркотиків дітей у Маріуполі. Науковець, якого викрали та ув’язнили бойовики «ДНР». Власниця успішного бізнесу, яка не змогла врятувати від смерті власну доньку, що мала рідкісне захворювання. Новонавернений християнин, засуджений довіку за вбивства та зґвалтування. Столяр, який таємно від комуністичної влади провадив Богослужіння у квартирах вірян. Кожен із героїв книжки сконцентрував у собі неймовірну енергію та готовність усупереч обставинам бути чи залишитися людиною: щирою, складною, відкритою, вразливою, доброю, суперечливою, талановитою.

Коли: о 18.30
Де: Київський центр УКУ, вул. Мазепи, 10а 
Вхід вільний

Презентація нового роману Василя Шкляра "Характерник" у Києві

 

У другій половині ХVІІ століття в Запорозькій Січі сталася неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої Московії і яку не оминув увагою жоден доскіпливий хроніст козаччини. Та особливого чару ця пригода набуває під пером письменника, що на основі документальних джерел творить яскраву історичну реальність з життя «лицарів списа і шаблі». Кошовий Сірко, кинувши виклик самому цареві, розпочинає велику, вкрай небезпечну гру з Москвою. І треба зробити неможливе, аби в цьому поєдинку зберегти козацьку честь і гідність матері Січі. Хто просуне голову в пащу скаженого звіра? 

Коли: о 19.00
Де: Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6
Вхід вільний


ВЕЧІР КОРИСНИЙ.

Як захистити себе жінці у сучасному світі

На лекції юристки ви дізнаєтесь: як пройти розлучення та отримати бажаний результат, як безболісно стягнути аліменти, як захистити себе від домашнього насильства, як захистити дитину від булінгу.

Коли: о 19.00
Де: Dialog hub, вул. Володимирська, 43
Вхід вільний, реєстрація 


ВЕЧІР З ХОРЕОГРАФІЄЮ

Палата №6_UNDERGROUND_Раду Поклітару_Київ

Вечір одноактних балетів. «Палата №6» – вистава про нерозуміння. Про те, що часто незвичне сприймається нами, як відхилення від норми. Лікар, який знайшов найцікавішого в житті співбесідника в особі пацієнта-душевнохворого, сам сприймається оточуючими, як божевільний.  “Underground”, на музику  латиського композитора Петеріса Васкса - розповідь про людей, яких загнала у підземелля Underground війна. Змушені перебувати разом у замкненому просторі, вони доводять амплітуду своїх емоцій до пікових значень: любов (кохання) – ненависть; радість – відчай. Ніхто не знає – чи судилося їм вийти на денне світло. І саме тому їхнє «зараз» настільки важливіше, ніж їхнє «потім»

Коли: о 19.00
Де: Київська опера, вул. Межигірська, 2
Вартість квитка: 120-500 грн.


ВЕЧІР В ТЕАТРІ.

Безталанна. Нездійсненне

Перший хлопець на селі вертається додому з города і застає плітки.  Люди говорять про його наречену як про вже знану і розкуту дівку. Перше, що зароджується в голові - зрада. Друге, що з‘являється - інша чиста дівчина. Історія, яка, ймовірно, колись сталася і у вас. Історія трьох душ, які вічно блукають у світі. Постановка за п‘єсою І.К. Карпенка-Карого «Безталанна»

Коли: о 19.00
Де: Центр Леся Курбаса, вул. Володимирська, 23Б
Вартість квитка: 120 грн. студентам та учням 70 грн., реєстрація https://forms.gle/w6eJmHZRrE5LZcbt6

Орестея

 

Мовою сучасності заговорить античний міф, трансформуючись у високо-інтелектуальне, естетське полотно, з медитативно-гіпнотичними зануреннями в сенси через красу людського тіла, його можливості та глибокі філософські роздуми. Сучасні технології зустрінуться з сучасною людиною, щоб створити новий сучасний міф під назвою «Орестея».

Коли: о 19.00
Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20Б
Вартість квитків: 400-700 грн.


ВЕЧІР ІСТОРИЧНИЙ.

Показ фільму "Незламні" у Києві

«Незламні» – це короткометражний  художній історико-документальний фільм, знятий на основі реальних подій, що розгортаються у місті Городку на Львівщині у 1932 році.
У результаті І Світової війни у Галичині знову господарює польський уряд, ліквідовуються українські установи, зачиняються українські читальні та школи, спустошуються українські села. Та вихід є: «Здобудем волю Україні або ж згинемо у боротьбі за неї», й з’являються вони – незламні.
Група бійців УВО-ОУН (Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів) здійснює напад на польське поштове відділення у провінційному містечку для експропріації коштів, з метою використати їх на користь боротьби проти польського гніту над українським населенням Галичини. 

Коли: о 19.00
Де: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, Майдан Незалежності, 18/2
Вхід вільний, реєстрація 

Лекція Бориса Захарова «Дисидентський рух у Харкові 1960-80-х»

 

Доба десталінізації збіглася з формуванням нового покоління інтелігенції. За часів хрущовської «відлиги» почалася нова велика культурна хвиля – рух шістдесятників. Однак нові репресії ставали причиною перетворення культурницького руху на дисидентський. У Харкові, як і в інших русифікованих містах України, дисидентському рухові був притаманний переважно ліберальний, суто правозахисний характер. Це можна побачити на прикладі справ Алтуняна, Лєвіна, Недобори та Пономарьова, Корягіна, Анцупова та інших дисидентів. Проте, як відомо, в Україні КДБ діяло з більшою жорстокістю, ніж будь-де. Вираз «У Москві стрижуть нігті, в Києві рубають пальці» можна поширити і на інші міста України, в тому числі, на Харків.

Коли: о 19.00
Де: PinchukArtCentre, вул. Велика Васильківська/Басейна, 1/3-2, 3й поверх
Вхід вільний, реєстрація 


ВЕЧІР В КІНО.

Кіноклуб Oldschool. Українські кінохіти 1920-х

Один із перших українських повнометражних наукових фільмів «Людина і мавпа» дослідники Довженко-Центру віднайшли в японському Національному кіноархіві. Стрічка чи не вперше ілюструє  теорію Дарвіна про еволюцію видів. Тогочасна кінокритика згадує «Людину і мавпу» серед кращих зразків науково-популярного кіно. А режисер стрічки Андрій Вінницький через 16 років отримав відзнаку за короткометражний науковий фільм «Сонячне плем’я» в спеціальній програмі Каннського кінофестивалю.
Сучасний оригінальний саундтрек фільму на замовлення Довженко-Центру в 2018 році створив гурт Ptakh_Jung.

Коли: о 19.00
Де: Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1
Вхід  за квитком до музею: 80 грн., пільговий – 50 грн. (школярі з 11 років, студенти та пенсіонери за наявності дійсного посвідчення).  Вхід вільний для співробітників музеїв, дітей до 10 років, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення.


ВЕЧІР МУЗИЧНИЙ.

Фрески стародавнього Києва

В програмі - твори Левка Колодуба, зокрема «Фрески стародавнього Києва» три романси на вірші Т. Г. Шевченка, Полонез з опери «Поет», «Український диксиленд для брас-квінтету» та інші. Виконує  Національний академічний духовий оркестр України, солістка Єлизавета Ліпітюк (сопрано), квінтет мідних. 

Коли: о 19.00
Де: Велика концертна студія Українського радіо, вул. Леоніда Первомайського, 5-в
Вхід вільний

Вечір романсу "Музика осіннього листя"

 

Серед справжнього осіннього листя, що прикрашатиме сцену, будуть звучати романси у виконанні солістів київських музичних театрів і колективів.

Коли: о 19.00
Де: Арт-центр ім. Івана Козловського Національної оперети України,  вул. Хрещатик, 50-Б 
Вартість квитків: 100 грн.

За інформацією: https://vechirniy.kyiv.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку